Azzal büszkélkedett a momentumos képviselő, hogy „Magyarországgal szemben” dolgoznak Brüsszelben

Döbbenetes beismerést tett Hajnal Miklós hétfő este az ATV-ben. A Momentum elnökségi tagja azzal büszkélkedett, az ő érdemük, hogy a jogállamisági eljárásokon túl most már az uniós pénzeket is megvonják Magyarországtól. Hajnal a „Magyarországgal szemben” zajló eljárások momentumos szorgalmazásáról beszélt.

2024. 03. 06. 5:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt hétfő este a momentumos Hajnal Miklós. A balliberális párt elnökségi tagja arról beszélt, hogy uniós képviselőik, Donáth Anna és Cseh Katalin mit értek el Brüsszelben. Szerinte a két momentumos „egy csomó olyan dolgot csinált az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben, amiről azt gondoltuk volna korábban, hogy nem megvalósítható”.

Példaként arról beszélt, hogy korábban szerinte „senki nem gondolta volna azt, hogy Magyarországgal szemben indulhat jogállamisági eljárás, kötelezettségszegési eljárás”. Tehát még egyszer: Hajnal azzal büszkélkedett pártjuk eredményeit összegezve, hogy Magyarországgal szemben különböző brüsszeli eljárások indultak.

A Momentum elnökségi tagja – aki korábban hazudott arról, hogy közgazdász volna – azonban nem állt meg ezen a ponton. Hozzátette ugyanis, hogy bár máskor is voltak eljárások hazánk ellen, de azoknak „ilyen súlyos következménye még akkor nem volt”, mert most „egy több, mint másfél éves folyamat volt, amíg egyáltalán a kormány el tudta érni, hogy jöjjenek az uniós pénzek”.

Hajnal tehát azt tekinti pártjuk brüsszeli eredményének, hogy a magyarok nem kapták meg a nekik járó uniós forrásokat. Donáth és Cseh tevékenysége kapcsán azt is hozzátette: „azt gondolom, hogy nekik abban komoly, komoly szerepük volt, hogy ez így alakult”.

Rónai Egon is érezhette, hogy súlyos mondatok hangzottak el, mert megkérdezte: „és azt is tudja, hogy most nagyon sokan azt mondják a nézőink közül, hogy ez hazaárulás? Mert akkor ezek szerint a két EP-képviselő miatt nem jutott hozzá Magyarország az európai uniós forrásokhoz.”

Hajnal ezt hallva sem visszakozott, sőt, szerinte inkább csak a kormánypárti szavazók gondolják ezt róluk. Továbbment és a következő ciklusra szóló terveikről is beszélt: „és kétségkívül kell még eredményeket felmutatni a következő öt évben is, ezen leszünk” – mondta a momentumos elnökségi tag.

A megdöbbentő beismerésnek és programhirdetésnek voltak előzményei. 2020 őszén Donáth Anna egy vitán letagadta, hogy egyeztetett volna Magyarországról Vera Jourová uniós biztossal. A vita moderátorának kérdésére, miszerint „a Momentum egyeztetett-e Jourovával?” a képviselő azt válaszolta: „Nem egyeztetett Jourovával. Miért egyeztettünk volna?”. Hozzátette: „nem szoktam vele lefekvés előtt csacsogni arról, hogy »képzeld, Vera, már megint mi történt Magyarországon«”.

Hamar kiderült azonban az igazság. Néhány nap múlva a Hír TV hozta nyilvánosságra azt a kiszivárgott felvételt, amelyen Donáth Anna elismerte, hogy „Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon”. Donáth arról is beszélt, hogy „de rengeteg informális telefonhívás, beszélgetés történt – nemcsak velük, hanem az új Sargentinivel is, Gwendoline Delbosszal, francia képviselő a zöldektől, ő viszi tovább a magyarkérdést… és hát azt kell, hogy mondjam, hogy 90 százalékban sikeres volt az én munkám, nagyon-nagyon sok öngóltól meg tudtam őket menteni, sajnos nem mindegyiktől.”

Érdekes Donáth akkori szóhasználata, „magyarkérdésről” beszélt, míg most Hajnal „Magyarországgal szembeni” eljárásokról – mindkét esetben az elbeszélő szempontjából harmadik személyként került szóba hazánk.

Ezt követően is visszatérő brüsszeli politika volt a Momentum részéről Magyarország forrásoktól való elzárásának szorgalmazása. 2023 júniusában szintén Hajnal beszélt arról, hogy mégiscsak rendszeres a kapcsolatuk Jourovával: „mi pont ezért is egyeztetünk folyamatosan, elsősorban Donáth Anna – legutóbb éppen Vera Jourovával –, mert szeretnénk, hogy lássák azt, hogy mi történik Magyarországon.”

A balliberális párt konkrétan a tanárok béremelése kapcsán is igyekezett beavatkozni. Olyan feltételek nem teljesítését emlegették a pedagógustörvény kapcsán, amelyeket a magyar kormány már teljesített. Ráadásul további feltételeket szabtak volna hazánknak egy olyan szakterületen, amely nem is uniós hatáskör. Ha rajtuk múlt volna, a tanárok részben uniós forrásokból történt béremelésére sem tudott volna sor kerülni idén év elején.

Borítókép: Hajnal Miklós (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.