Beismerés: Karácsony és Korányi együtt lobbizott Brüsszelben hazánk ellen

Az A4D vezetője beismerte, vannak kapcsolataik az amerikai kormányemberekkel, Brüsszelben, európai biztosokkal.

2024. 03. 05. 9:54
Korányi és Karácsony
Korányi és Karácsony Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Action for Democracy (A4D) Karácsony Gergelyékkel közösen lobbizott Brüsszelben azért, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat – derül ki Korányi Dávid legújabb „vallomásából”. A Mandiner hívta fel a figyelmet arra, hogy 

a szervezet vezetője és Karácsony egykori városdiplomáciai főtanácsadója az X-en található, MagaBabe nevű profilon legutóbb közzétett videón ismerte be, hogy „Magyarország esetében Budapest fővárossal próbáltunk nyomást gyakorolni a kormányra és az Európai Bizottságra, amikor a magyar forrásokról, a nemzeti tervekről tárgyaltak”.

 Korányi úgy fogalmazott, „vannak kapcsolataink az amerikai kormányemberekkel, Brüsszelben, európai biztosokkal, és így tovább. Ez azért is van, mert politikai lobbitevékenységet is végzünk, ez értelemszerűen fontos része a kirakósnak számunkra”.

Vagyis Korányi és a Karácsony vezette főváros mindent megtettek Brüsszelben annak érdekében, hogy hazánk elessen a Magyarországnak járó uniós forrásoktól. Ráadásul

 a videón Korányi azt is elismerte, hogy amerikai kormányzati körökkel is kapcsolatban álltak az akcióik során. 

A portál rámutatott, bár az A4D több kuratóriumi tagja és együttműködő partnere is tett erre utaló kijelentéseket a korábban megosztott felvételeken, ám a társainál rendszerint óvatosabban fogalmazó ügyvezető esetében mérföldkőnek számít a beismerés.

Ismert, az Action for Democracy számos szuverén állam, köztük Magyarország belügyeibe is beavatkozott, ez derült ki az ugyancsak a MagaBabe nevű profilon a minap megosztott videóból, amelyen Korányi Dávid, az A4D ügyvezetője arról számol be, hogy 

részletekbe menő alapossággal készítik elő a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókat, amelyeknek – kis túlzással – a büdzséit is fillérre pontosan megtervezik. 

Felidézték, hogy az előző hetekben nyilvánosságra hozott videókon Kati Marton, az A4D második számú vezetője arról beszélt, hogy Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez. Vagyis Marton az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködött az akció során.  

Eris Koch, a szervezet egyik partnercégének a vezetője pedig egy fehér házi tudósítóként is tevékenykedő szerzővel íratott a Yahoo Newsra egy lejárató cikket Orbán Viktorról,  amellyel a tengerentúlon akarták kedvezőtlen színben feltüntetni a magyar kormányfőt. A szervezet vezetői már azt is elismerték, hogy elsősorban Soros György állt a 2022-es választások eredményének befolyásolására az A4D-n keresztül a hazai ellenzékhez juttatott mintegy hárommilliárd forint mögött.

Mindez éles ellentétben áll azzal, ami az A4D honlapján található, és amit Korányiék mondtak a tevékenységükről az elmúlt években. Ugyanis a szervezet weboldalán az áll, hogy az A4D egyfajta koordinátor szerepet játszik különböző alulról jövő (grassroots) szerveződések között, amelyekben a civil magánemberek a saját fejük szerint próbálják alakítani a közéletet. 

Korányi szintén azt bizonygatta a guruló dollárok ügyéből kerekedő botrány kipattanásakor, hogy nem volt semmiféle elvárás az adományozóktól. 

– Ha bárki megfogalmazott volna is valamilyen kérést a pénzért cserébe, abban a pillanatban visszautasítottam volna a támogatását. 

A donációk nagy része egyébként egy honlapon keresztül érkezett be, és ott nem volt olyan rubrika, amiben az elvárást kellett megjelölni – fogalmazott az ügyvezető, aki egyébként Bajnai Gordon egykori baloldali kormányfő bizalmasa, kormányának volt államtitkára. 


Borítókép: Korányi Dávid és Karácsony Gergely (Forrás: Facebook)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.