Kovács Balázs: Rendet teszünk Terézvárosban

A VI. kerület kormánypárti polgármesterjelöltje kijelentette: ha a választók neki szavaznak bizalmat, június után intenzív rendrakásba kezdenek a terézvárosi közterületeken. Felszámolják a közterületeken tapasztalható áldatlan állapotokat, parkolóhelyeket építenek és erőteljes zöldítésbe kezdenek a városrészben.

2024. 03. 14. 4:45
KOVÁCS Balázs
A Fidesz terézvárosi szervezete elnökének tájékoztatója Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárt polgármesterjelöltje, Kovács Balázs Norbert szerint Terézváros jelentős részén bármikor le lehetne forgatni egy világháborús filmet, olyan rossz állapotban vannak az épületek és a közterületek is. – Ha egy terézvárosi polgár kilép az utcára, jellemzően nem megelégedettséggel néz körbe a közterületeken – fogalmazott a politikus. Hozzátette, a lakosok szempontjából az elmúlt években hatalmas problémává vált a parkolás kérdése, ugyanis annak ellenére, hogy jelentősen csökkent a VI. kerület népessége, a parkolóhelyek száma továbbra sem elégséges.

 

Romokban a közterületek

Kovács Balázs Norbert szerint Terézváros területén a Hunyadi téren kívül nem találhatók hatalmas közparkok, ezért alapvető cél lenne minél inkább növelni a biológiailag aktív zöldfelületek arányát. Hangsúlyozta: nem feltétlenül jó irány dézsába ültetett növényeket kihelyezni a közterületekre, ezek ugyanis sem a klimatikus viszonyokat, sem a levegőminőséget nem javítják lényegesen. Terézvárosban nagyarányú zöldítésre lenne szükség, amit Soproni Tamás ígért, de ennek a nyomait sem látják a helyiek. Kovács Balázs szerint Terézváros területén jelentős közpark létesítését az állami tulajdonban lévő Nyugati pályaudvar mögött felhagyott MÁV-területen lehetne megoldani.

Ezzel a területtel kapcsolatban az elmúlt időszakban számos terv született. A Gyurcsány-kormány ideje alatt kormányzati negyedet terveztek ide, majd később több esetben is parkokat akartak létesíteni ebben a zónában, de ezek az elképzelések mostanáig nem valósultak meg.

A mi terveink szerint a Podmaniczky utca melletti sávban egy jelentős zöldfelület jöhetne létre. A cél, hogy kialakuljon egy egységes közpark a Városligettel, illetve a Rákosrendező rehabilitálandó területével együtt

– tájékoztatta lapunkat a polgármesterjelölt. Hozzátette: a kerület azon ré­szein, ahol már nincsenek szabad területek, át fogják venni az V. kerületben látható példákat, ahol számos sikeres utcazöldítés és parkátalakítás történt.

A közterületek vonatkozásában rendet szeretnénk tenni, és ha megkapjuk a felhatalmazást, akkor látványos rendcsinálásba kezdünk. Ez azt is jelenti, hogy graffitimentesítéseket hajtanánk végre és zéró toleranciával lépnénk fel a közterületeket elcsúfító személyek ellen

 – ígérte Kovács Balázs Norbert. Ugyanilyen szigorral lépnének fel a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó személyekkel szemben is.

Nem hagyhatjuk, hogy a közterületeinken segítségnyújtás nélkül magukra hagyott emberek tengessék a mindennapjaikat

 – szögezte le a polgármesterjelölt. Szerinte ugyanis nem tolerálható, hogy emberek a Terézvárosban közterületen lakjanak, ez nemcsak egyszerűen humánus oldalról vonható kétségbe, de a kerület közterületeit sem lehet a rendeltetésüknek megfelelően használni, ha ott hajléktalanok tanyáznak.

Budapest még Európán belül is a legbiztonságosabb városok közé tartozik, de fontos megjegyezni, hogy a szabadság és a szabadosság nem ugyanaz a fogalom. Tehát a közterületeken, aluljárókban a közrend biztosítása az önkormányzat, illetve a rendőrség feladata. Ennek eleget kell tenni, a hatályos jogszabályokat pedig be kell tartatni az érintettekkel

 – emelte ki Kovács Balázs Norbert.

 

Az autósok üldözése 

Soproni Tamás az elmúlt négy évben több mint 400 parkolóhelyet szüntetett meg a közterületeken, miközben egy felszín alatti parkolóhelyet sem építettek annak ellenére, hogy az önkormányzat több mint félmilliárd forintot szedett be parkolóhely-megváltás jogcímén. Ezt arra fizették be az építkezők vagy az építtetők, hogy az általuk létre nem hozható parkolóhelyet helyettük az önkormányzat létesítse a Terézvárosban. A fővároshoz hasonlóan azonban Terézvárosban is az autó­sok üldözése tapasztalható Kovács Balázs Norbert szerint, aki lapunknak elmondta: terveik szerint bővítenék a parkolóhelyek számát, parkolóházakat és földfelszín alatti parkolókat építenének, megkönnyítve a helyiek életét.

 

Súlyos hibák és korrupció

A Soproni Tamás által vezetett önkormányzatnál a jelölt szerint 2020 óta folyamatosan problémák vannak a közbeszerzések szabályos lebonyolításával, a kerületet pedig évek óta folyamatosan bírságolja a közbeszerzési hatóság, súlyos szabály- és törvénysértésekre hivatkozva.

Ebből az önkormányzat vezetése ráadásul nem is tanul, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatai alapján a kerület vezetése egyre súlyosabb mulasztásokat követ el. Mostanra a dollárbaloldali városvezetés több mint 140 millió forinttal károsította már meg a terézvárosiakat

 – emlékeztetett Kovács Balázs Norbert, majd hozzátette: reméli, nem fog tovább emelkedni ez az összeg az elkövetkezendő hónapokban. A hibák mellett azonban elmondása szerint nem ritkák a túlárazott beruházások a kerületben. Nemrég Soproni Tamás önkormányzata egy komplett óvodafelújítás áráért, 35 millió forintért építtetett egy lábakon álló fémtetős épületet, amelyben 13 kukát helyeztek el. Egy másik esetben a baráti kivitelezőtől 35 millió forint jogosan járó kötbért „elfelejtettek” elkérni.

Kérdés, hogy hová vándorolt ez az összeg. Nem véletlen, hogy ez ügyben már nyomoz a rendőrség

 – mondta Terézváros polgármesterjelöltje.

Borítókép: Kovács Balázs Norbert (Fotó: Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.