„Bűz, mocsok és kötekedő emberek” – számonkérték az utasok a BKK-t

Kontraproduktívvá vált a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bliccelés elleni kampánya. A cég közösségi oldalán az utasok kendőzetlenül mondták el a véleményüket a BKK járatain tapasztalt kritikus állapotokról, amit többnyire hajléktalanok, kéregetők, italozók és kábítószer-használók okoznak. A fizető utazóközönség feltette a kérdést: a problémás emberektől az ellenőrök miért nem kérik el a jegyüket és miért nem zárják ki őket az utazásból?

2024. 03. 01. 4:55
null
Budapest, 2023. április 19. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es és 6-os vonalán közlekedõ két Siemens Combino Supra villamosok közül kettõ egyazon idõben érkezik meg ellenkezõ irányból a Margit-sziget megállójukba. Mellettük az útpályákon személygépkocsik haladnak Budáról-Pestre. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érzik magukat sem komfortosan, sem biztonságban a budapesti közösségi közlekedést használók, ráadásul az utazók nem értik, hogy miért kell elviselniük azt, hogy egyes utasok saját piszkukban fetrenghetnek a járatok ülé­sein mindenféle retorzió nélkül. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járatán kritikus állapotok uralkodnak. 

Mint lapunk megírta: az 1-es és a 4-es, 6-os villamoson gyakoriak az agresszív kéregetők és a félelmet keltő személyek.

Az általunk közölt cikkek eredményeként is a BKK a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai partnerség keretében a közösségi közlekedési eszközökön rendszeres ellenőrzéseket tart az utasok biztonsága érdekében. Legutóbb február 23-án ellenőrizték a 4-es és a 6-os villamost, a megállóhelyeket és azok környékét. Az akció eredménye igazolta: az utasok jogosan szólalnak fel a járműveken tapasztalt állapotok miatt. A rendőrök előállítottak három embert kábítószer birtoklása miatt, két embert pedig közterületen történő szeszesital-fogyasztásért figyelmeztettek.

Ezzel egy időben a közlekedésszervező cég bliccelés elleni kampányt indított a közösségi felületén, ami a fizető utasok körében hamar ellenérzéseket váltott ki. 

Az egyik kommentelő a BKK-nak szegezte a kérdést: „Akkor ez a hajléktalanokra is igaz, ugye? Akik büdösen, akár oda is pisilve az ülésre melegednek egy-egy járaton, vagy van egy bizonyos utazóközönség, amelyhez oda se mernek menni a kedves kollégák”. A BKK hosszas válaszában többek közt úgy fogalmazott: „Igyekszünk egyszerre humánusan és az utasok érdekeit figyelembe véve eljárni mindazon esetekben, amikor valaki az élethelyzetéből adódó sajátosságokkal zavarja az utastársait. Jogos elvárás, hogy mindenki tiszta járatokon, biztonságos körülmények között utazhasson. Ugyanakkor a nehéz sorsú, rászoruló emberek védelme és a velük szembeni emberséges bánásmód is társadalmi kötelezettségünk. A magunk eszközeivel igyekszünk segíteni rajtuk, hiszen a hajléktalan emberek védelmét kiemelten fontosnak tartjuk.”
A BKK a szándékával épp ellentétes hatást érte el a válaszával. „Társadalmi kötelezettségvállalást szeretnének? Indítsanak kisbuszokat, vagy a régi rozsdásodó buszokat helyezzék ki a csomópontokon hajléktalanmelegedőnek, pihenőnek” – javasolta az egyik kommentelő. Egy másik hozzászóló megjegyezte: „Nem a nehéz sors, a rászorultság itt a probléma, hanem a bűz, a mocsok, a civilizálatlan, sokszor agresszív viselkedés, amelyekre nincs mentség, az ilyeneket nem lenne szabad felengedni a járművekre.” 

Borítókép: BKK-járat (Fotó: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.