Pár napja tagadták, ma bejelentették: közösen indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Már a 2026-os választásokkal kapcsolatban is megállapodtak

2024. 03. 28. 13:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma bejelentették azt, amit a Magyar Nemzet egy héttel ezelőtt megírt már: 2024-ben, és 2026-ban is közösen indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd. A bejelentés értelmében a három párt közös listán fog indulni a június 9-én tartott európai parlamenti választásokon. Érdekesség, hogy lapunk információjára reagálva a Párbeszéd egy hete még ezt válaszolta a HVG-nek: 

Nincs mit kommentálni, minthogy nincs ilyen megállapodás

A mai sajtótájékoztatón ezzel szemben a Demokratikus Koalíciót képviselő Dobrev Klára elmondta, véleménye szerint a kormány erkölcsi válságba sodorta az országot, amelyből a most megalakult hárompárti koalíció tud kiutat mutatni. 

Ez egy hosszú távú stratégiai megállapodás, amelyben az első lépés a közös európai parlamenti és budapesti lista, illetve a közös jelöltek állítása. De nem állunk meg addig, amíg Orbán rendszere uralkodik ebben az országban. A következő országgyűlési választásokra közös jelöltekkel, közös programmal és közös miniszterelnök-jelölttel készülünk

– jelentette ki Dobrev Klára. A politikus emellett elárulta, hogy a közös EP-lista első négy helyén a Demokratikus Koalíció képviselői foglalnak helyet, az ötödik hely a Magyar Szocialista Pártté, a hatodik pedig ismét a DK-é lett, Karácsony Gergely pártja pedig mindössze a hetedik helyet kapta meg a sorban. 

A DK politikusát Karácsony Gergely követte a felszólalók sorában, aki ismét elmondta, véleménye szerint a kormányzat szándékosan kivérezteti Budapestet, és ellenségesen áll a fővároshoz, illetve annak vezetéséhez. A főpolgármester ezt követően nehezményezte, hogy a Momentum nem vesz részt a közös lista állításában, ugyanakkor kiemelte, 

a mi közösségünk, a Demokratikus Koalíció, a szocialisták és a Párbeszéd–Zöldek is tiszteletben tartják a Momentum döntését és természetesen én főpolgármester-jelöltként a pártok által közösen támogatott momentumos polgármesterjelöltek mellett is ki fogok állni. 

A sort Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke zárta, aki elmondta, 

azok a felek, akik ma itt összeálltak, tulajdonképpen a szavazók akaratát testesítik meg. Azt kell mondanom, hogy most már van hova szavazni.

A politikus ezt követően egy sajátos víziót is megfogalmazott, amely szerint az idei EP- és önkormányzati választás elsődleges feladata az lesz, hogy a kormánypártokat a most létrejövő hárompárti koalíció visszaszorítsa, 2026-ban pedig egyértelműen már a Fidesz–KDNP legyőzése lesz a balliberális erők célja. 

 

Ez már kuriózum: A Párbeszéd tíz éve létezik, de soha nem indult önállóan választáson

Nem történt meglepetés: a változást szomjazó magyar társadalom által hátrahagyni kívánt múltat képviselő DK, MSZP és Párbeszéd ma hivatalosan is bejelentették, hogy közös listán indulnak a június 9-én esedékes EP-választáson – írta a Jobbik – Konzervatívok a bejelentésre regáló közleményében. 

A napnál is világosabb, hogy ez a lépés nem a NER lebontását, hanem az érintett pártok túlélését célozza. Mi, Jobbik – Konzervatívok viszont nem a túlélésre, hanem a változásra szavazunk. Európára, az európai bérekre, egy normális Magyarországra!

– emelték ki.

Az LMP vezetője, Ungár Péter is reagált a bejelentésre, a Facebook-oldalán azt írta: 

Most már nyilvánvaló, a fővárosi és az európai parlamenti választáson is együtt indul a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd. Azzal, hogy az első kettő ezt teszi, nincs különösebb dolgunk, hiszen egyazon eredetű pártok, nagyon hasonló világlátással.

A politikus szerint politikatörténeti kuriózum, demokráciaelméleti probléma és 

hatalmas áttörés a parazitológia tudományágában az, hogy a Párbeszéd, amely több mint egy évtizede létezik, nem vett részt még országos választásokon, 

és most ismételten nem méretteti meg magát.

Borítókép: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes a mai bejelentésen. Fotó: Képernyőkép/Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.