„Színjátéknak lehettünk a szemtanúi”

A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője, Wintermantel Zsolt szerint a baloldali városvezetés által kezdeményezett, a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatban felállított vizsgálóbizottságból leginkább az őszinteség hiányzik.

2024. 03. 06. 4:50
KARÁCSONY Gergely; KISS Ambrus; SZÁMADÓ Tamás
Budapest, 2024. január 31. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b) és Számadó Tamás fõjegyzõ (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. január 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálatra, amely felkutatja Vásárhelyi János kitüntetésének körülményeit, és azt, hogy a pedofíliáért elítélt egykori pedagógus hogyan vezethetett évtizedeken keresztül egy gyermekotthont, Wintermantel Zsolt szerint már 2019-ben kellett volna sort keríteni, amikor a jogerős ítélet megszületett, és a közgyűlés visszavonta a férfi kitüntetését. 

Karácsony Gergely négy éven keresztül nem tartotta fontosnak a múlt feltárását, nem tartotta fontosnak az előzmények felderítését és a közbizalom helyreállítását. Karácsony Gergelynek és a baloldali városvezetésnek nem a gyermekek sorsa, nem a jövőbeni hasonló esetek megelőzése a fontos, hanem hogy továbbra is napirenden tartsák ezt az ügyet

 – emelte ki a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője, majd megjegyezte, ezen állítását megerősítette a hétfőn tartott bizottsági ülés is. Ugyanis annak ellenére, hogy a főpolgármester és a közgyűlés múlt szerdán elfogadta azt a módosító javaslatot, amely szerint nem 2010-től, hanem 1990-től kezdődően kell megvizsgálni, hogy mi is történt a bicskei gyermekotthonban, azonban a bizottsági ülésen már egy olyan vizsgálati módszertant hagytak jóvá, ami újfent csak a 2010 utáni történésekre fókuszál.

A bizottság nem fogadta el azt a módosító javaslatomat, hogy hallgassunk meg a korábbi időszakból is főpolgármestert, ügyosztályvezetőt, főjegyzőt, akik tudomásul bírhattak volna az akkori folyamatokról. Ez különösen annak tekintetében érdekes, hogy a főjegyző azt állította, a bicskei pedofillal szemben már 2006-ban is tettek bejelentést, azonban az irat nem található meg, állítólag selejtezték

 – emelte ki Wintermantel, aki szerint pontosan az adatvesztés indokolná, hogy miért lenne szükséges meghallgatni az akkor vezető pozícióban lévő hivatalnokokat és politikusokat. A politikus szerint ebből is látszik, hogy a bizottság baloldali többsége számára nem fontos a gyermekek ügye, kizárólag politikai hasznon reményében foglalkoznak a bicskei gyermekotthon ügyével. 

Én úgy látom, hogy hiányzik az őszinte szándék arra, hogy föltárjuk a múltat, és hiányzik az a megalapozott munkavégzési szándék, amivel a jövőre vonatkozó ajánlásokat, eljárásrendeket lehetne kialakítani, hogy a jövőben a hasonló esetek ne fordulhassanak többet elő. A baloldalnak jelenleg egy politikai szándéka van, mégpedig az, hogy mindenféleképpen a bizottság elé citálják a korábbi városvezetést, és rájuk süthessenek valamilyen bélyeget

 – jelentette ki a politikus. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.