Az iskolások harmadát érinti egy különleges egészségügyi probléma

Európa-szerte figyelemfelhívó kampányok indulnak.

2024. 04. 23. 21:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iskolás gyerekek harminc százaléka érintett az úgynevezett krónikus hasi fájdalomban, ami az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka – hívta fel a figyelmet a Tűzoltó utcai gyermekklinika. A funkcionális hasi fájdalom hátterében ugyan nem áll komoly szervi ok, ám a panaszok rontják az életminőséget, és a családok mindennapi életét befolyásolják.

 

Mi az a funkcionális hasi fájdalom?

A gyermekgyógyászok tájékoztatása szerint a fájdalomnak nincs egyértelmű oka, de kiválthatja stressz vagy szorongás. A fájdalom havonta legalább négy napon át,

két hónapon keresztül is eltarthat, esetleg még ennél is tovább, és tartósan fennállhat.

A hasi fájdalmat egyéb tünetek is kísérhetik, mint hányinger, fejfájás, kimerültség, végtagfájdalom vagy szédülés és alvási nehézségek.

 

Mit tehetünk?

A szakemberek szerint számos módon segíthetjük a gyermekeket, hogy a fájdalom végül megszűnjön. Rámutattak:

a mentális egészség támogatása kiemelten fontos,

de a diéta, a szabadban eltöltött idő és a kicsik megnyugtatása, a szülői támasz is orvosságként hat a funkcionális hasfájásra.

A probléma jelentőségét felismerve az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság figyelemfelhívó kampányt indított, a kezdeményezésben a Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság is részt vesz.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.