Benyújtották a javaslatokat: így módosulhat az alaptörvény

Megakadályoznák hazánk EU általi eladósítását, továbbá az államfő nem adhatna kegyelmet a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekben.

Forrás: Parlament.hu2024. 04. 29. 19:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az Európai Uniónak olyan hitelfelvételéhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz, amely Magyarország által teljesítendő fizetési kötelezettséget keletkeztet, az Országgyűlésnek az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott egyedi határozatával adott felhatalmazása alapján, a kormány egyedi döntése alapján járulhat hozzá – olvasható a Tessey Zoltán (Fidesz) által a parlamentnek benyújtott, alaptörvényt kiegészítő javaslatban.

Az indokolás szerint a tervezett módosítás célja annak biztosítása, hogy az Európai Unió nevében történő hitelfelvételhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz a magyar kormánynak csak akkor van lehetősége hozzájárulnia, ha az Országgyűlés az összes képviselő kétharmadának szavazatával a hitelközösség létrejöttét támogatja.

Nincs kegyelem

Vejkey Imre (KDNP) javaslata azzal egészítené ki az alaptörvénynek a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogára vonatkozó szabályozását, hogy sarkalatos törvényben lehessen meghatározni azoknak a gyermekek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekményeknek a körét, amelyek esetében az államfő nem adhat kegyelmet. A javaslatot azzal indokolták, hogy Magyarországon a gyermek a legfontosabb, ezért a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni.

Kósa Lajos (Fidesz) alaptörvény-módosító javaslata értelmében sarkalatos törvényt kell hozni a Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő alapvető szabályairól. Mint az indokolásban olvasható, a veszélyek korát éljük, szomszédunkban több mint két éve háború dúl. 

Magyarország a kezdetektől a béke pártján áll: sem fegyvereket, sem katonákat nem küld Ukrajnába. Hazánk alapvető érdeke az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárása, a tűzszünet, a béketárgyalások megkezdése. Mindezek mellett

az első és legfontosabb feladat Magyarország békéjének megőrzése és biztonságának szavatolása. 

A háborús helyzethez alkalmazkodni kell, és gyors reagálásra van szükség, ezért kell a sarkalatos törvény.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.