Csomagküldők nevében csalnak ki pénzt sms-ben, de a reptér nevében is hirdetnek a netes csalók

Egyre kreatívabbak az adathalászok és a csalók.

Forrás: BAMA2024. 04. 21. 18:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csomagkövetési linkek küldésével próbálnak az okostelefonon tárolt adatokhoz és alkalmazásokhoz hozzáférni a csalók, így az adathalászok a banki alkalmazáson belül akár utalást is kezdeményezhetnek – hívta fel a Magyar Telekom a figyelmet, közölte a Baranya vármegyei hírportál.

Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése sms üzenetben. A legjellemzőbb, hogy csomagkövetési linket küldenek, amelynek megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást a telefonjára.

Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.  A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az sms-t – hangsúlyozta a Kiberpajzs által is közzétett felhívás. A legfontosabb, hogy a kártékony mobilalkalmazást semmiképp nem szabad telepíteni, ezek kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery stb.) kerüljenek a készülékre, link megnyitása után soha! 

– hangsúlyozták.

Előfordulhat az is, hogy a telefonszámunkról hasonló, csaló sms-eket kapnak mások. Ha erről tudomást szerzünk, a telefont repülő üzemmódba állítva vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani – emelte ki a Kiberpajzs.

Ha pedig valaki mégis letöltötte a készülékére a kártékony applikációt, és a fertőzés nem szüntethető meg, abban az esetben javasolt a készüléken tárolt adatokról biztonsági mentés készítése, majd a készülék visszaállítása a gyári beállításokra.

 

Nem, a reptér nem árusít ki poggyászokat sem

A Kiberpajzs intézményközi összefogás alapító tagja, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet bejelentést kapott egy hamis Facebook-oldalról, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg, és adathalász weboldalakra vezeti a gyanútlanul kattintókat – szerepel a közleményben.

Hirdetik, hogy a reptér akciós áron elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek semmi valóságalapja nincs. Ezek a hamis közösségimédia-oldalak oly módon is igyekeznek valósnak tűnni, hogy a csalók bejegyzéseket is posztolnak, hamis profilokkal kommentelnek, reagálnak – írták.

A hamis oldalon a posztok és a hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához. Az irreálisan jól hangzó ajánlatokkal kapcsolatban, ahogy a való életben, az interneten is legyünk óvatosak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.