„Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak”

A Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni.

Forrás: MTI2024. 04. 16. 22:20
KARIKÓ Katalin
Szeged, 2024. április 16. Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus elõadást tart a Szegedi Tudományegyetemen 2024. április 16-án. A kutató egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint a díjjal járó több mint félmillió dollárt, melybõl a kiváló tanárok és diákok részesülnek majd. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak – emelte ki az MTI Sulyok Tamás szavait, amit az államfő a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) Karikó Katalin tiszteletére adott díszvacsoráján mondott.

– A Nobel-díjas kutató fantasztikus sikere bátorítást ad mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára akarnak lépni. Megharcolt szakmai pályájával ösztönző erőt sugároz mindenkinek, aki saját hivatásában és munkájában legyűrhetetlennek tűnő nehézségekkel szembesül

– mondta Sulyok Tamás.

Karikó Katalinnál folyamatosan tapasztaljuk, hogy nagy felelősségérzettel viseltetik hazája iránt. Ez a valódi hazaszeretet, amely nem harsány, nem kérkedő, hanem mély, igaz és szívből jövő

– hangsúlyozta a köztársasági elnök. Hozzátette: Karikó Katalin nem tartozik, mégis visszaad. Hazahozza a tudását, és velünk osztja meg szakmai sikereit. Hazahoz mindabból, amit saját erővel, kitartással és fáradsággal szerzett meg. Munkája gyümölcsét teszi közkinccsé, saját dicsőségét osztja meg a hazájában.

Az államfő arra utalva, hogy a kutató a Nobel-díjjal járó összeget egykori egyetemének adományozta, elmondta: nagylelkű felajánlását a Szegedi Tudományegyetem polgárai sohasem feledik.

Szentgyörgyi Albertet Szegedről jött „új hódítóként” emlegették Nobel-díja átadásán – emlékeztetett a köztársasági elnök. Hozzátette: külön büszkeséggel tölti el, hogy egy újabb Szegedről indult „hódítót” köszönthet, aki híressé teszi a gyönyörű várost, büszkébbé közösségét és nevesebbé egyetemét.

– Szeged és az egyetem teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósok garmadáját. Újabb és újabb „hódítókat”, akik felérnek a tudomány csúcsaira – mondta el a kívánságát Sulyok Tamás.

Karikó Katalin – aki nem is kívánta titkolni, hogy rendre meghatódik a Szegeden őt fogadó szeretettől – úgy fogalmazott: 

Úgy érzem, egy vagyok közületetek.

A kutató szerint az általa elért eredmények, a munkásságát elismerő díjak azokhoz is tartoznak, akik egykor írni, olvasni tanították vagy oktatták az egyetemen. Azért is hozta el kitüntetését Szegedre, és adományozta az azzal járó összeget az egyetemnek, hogy megossza mindenkivel, aki részese volt, és gondolatban azokkal is, akik már nincsenek velünk.

Karikó Katalin a a jövő nemzedéket szeretné inspirálni. – Nem a díj a fontos, hanem hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és ha elértük azokat, újabbakat keressünk – mondta a Nobel-díjas kutató.

 

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.