Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Film készül a Nobel-díjas magyar tudósról

Több tévés produkció gyártására is megszavazott támogatást a Nemzeti Filmintézet. Így film készül a tavaly Nobel-díjat kapott Krausz Ferencről, és az ötvenhatos szabadságharcos Wittner Máriáról is.

Forrás: NFI2024. 03. 08. 13:05
KARIKÓ Katalin; KRAUSZ Ferenc
Krausz Ferenc és Karikó Katalin Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat, köztük Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát, valamint az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmekre. A mozis nézettségi rekordot hozó A nemzet aranyai című dokumentumfilmet követően sorozat dolgozza fel a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit. 

Wittner Mária
Wittner Mária 1956-os szabadságharcos életét is filmre viszik Fotó: (Kovács Tamás)

A Nemzeti Filmintézet (NFI) egyik legfontosabb vállalása a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások pályázati úton történő támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt három évben a mozifilmek mellett több mint háromszáz tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotás megvalósulását támogatta.  A Televíziós Döntőbizottság hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.  

Dramatizált dokumentumfilm készül Krausz Ferencről, aki kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amelyért elnyerték a fizikai Nobel-díjat 2023-ban. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva kutatásainak mindennapi életünkre is hatást gyakorló jelentőségére. A  Szupermodern Stúdió által gyártott filmet 151,9 millió forinttal támogatja a filmintézet.  

Wittner Mária életét feldolgozó dokumentumfilm készül 200 nap címmel, Koltay Gábor rendezésében.

 A közelmúltban elhunyt, példaértékű közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban, a róla szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit.  A Studiolamb Kft. produkcióját 60 millió forinttal támogatta az NFI.

A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a legendás csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát idézi fel. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a közel 100 ezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezi. A Flashback Media Kft. filmje 198,5 millió forintos támogatásban részesült. 

Különleges felfedezőútra hív Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban, amely az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána. A hét epizódból álló, 35 millió forintos NFI-támogatásból készülő dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs. 

A természet és a zene különleges találkozása a tavaly nyáron a Balaton-felvidék festői szépségű helyszínein megrendezett akusztikus koncertsorozat, a Természetre hangolva, amelynek legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező. A különleges, 18,1 milliós NFI-támogatásból készülő film célja a térség természeti kincseinek bemutatása a hazai könnyűzene sokoldalú előadóival.  

Zsigmond Dezső megrendítő dokumentumfilmje, az Élik az életüket – Kárpátajai szilánkok című alkotás folytatása a most megvalósuló Éli az életét – Szabina című alkotás, amelyben a 2006-os filmben megismert kárpátaljai lány későbbi sorsát követhetjük nyomon napjainkig, a produkciót 11,9 millió forinttal támogatta a filmintézet. 

Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes az egyik első magyar utazó volt, aki Peru területére lépett, amelyet követően húsz éven át a moxo indiánok között szolgált hittérítőként a XVIII. században. Az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilm az ő életét és útját dolgozza fel Selmecbányától Dél-Amerikáig, Cséke Zsolt rendezésében, 53,9 millió forintos NFI-támogatással.  

Borítókép: Krausz Ferenc és Karikó Katalin  (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.