Megtalálták a rendőrök a szlovák fegyvermaffia fejét, hatszáz fegyvert találtak náluk + videó

Mindent lefoglaltak.

Forrás: Police2024. 04. 23. 12:44
a rendőrség sajtótájékoztatója Fotó: Police
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárta a nyomozást a rendőrség annak a szlovák fegyverkereskedő bandának az ügyében, amelynek a vezetőjét rajkai otthonában fogták el 2022 júliusában – írja a rendőrségi portál

Akkor 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 ezer lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint 7,5 kilogramm robbanószert foglaltak le Dusan S. rajkai házából, aki a gyanú szerint a fegyverkereskedő bűnbanda feje volt. Amikor elfogták, a gépkocsijában is találtak éles lőfegyvert. 

A rendőrök tehát a fegyverek előzményadatai után kezdtek el nyomozni és kiderítették, hogy a szlovák fegyvereket még átalakítás előtt olyan strómanok vásárolták meg eredetileg, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Tehát, névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak.

A strómanok nyomait követve a nyomozók feltárták, hogy három év alatt – vagyis 2014 és 2016 között – a négy szlovák férfi nevére összesen csaknem hatszáz hatástalan, illetve kis kaliberű fegyvert regisztráltak. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra, egyikük azonban már börtönben ült egy másik ügy miatt,  így három társára csaptak le a rendőrök tavaly április 19-én. 

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan, eredetileg esztergályosműhelyként funkcionáló, kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi ott raktározta a hatástalan fegyvereket addig, míg azokat át nem alakították éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, nagyjából kétezer különböző kaliberű lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le.

A szlovák–magyar közös nyomozócsoport második akciója szeptember 28-án volt. További két szlovák férfit fogtak el a rendőrök. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták.

Magyarországon tehát három, míg Szlovákiában négy gyanúsítottal szemben sikerült az eljárást lefolytatni – fűzték hozzá. Megjegyzik, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda győri egysége az elfogott személyek elleni nyomozással még nem fejezte be végleg a fegyverekkel kapcsolatos felderítést, ugyanis céljuk feltérképezni a bűnbandához került csaknem hatszáz fegyver sorsát. Így mind az európai, mind a transzatlanti partnereiknek elküldték a fegyverek sorozatszámait.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.