Valóban kínozzák az állatokat a vándorcirkuszokban? + geléria

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója őszintén beszélt a kérdésről.

2024. 04. 26. 10:27
Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója Fotó: HAON/Kiss Annamariehaon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, Richter József a Haon.hu-nak adott interjújában elárulta, hogy a művészi produkcióik magas színvonalú bemutatására törekszik. Az állatok kínzásáról azt mondta, hogy elege lett a sztereotípiákból, s többek között azért is nyitotta meg a szafariparkot, hogy a külvilág felfigyeljen jóllétükre.

Sajnos a világ számos pontján vannak olyan cirkuszok, amelyek elrontották, nem bántak jól az állatokkal, és erről készültek is videófelvételek. Különbséget kell tudni tenni a cirkuszok között

– húzta alá. Hozzátette, egyedül a háziállatoknak tekinthető fajok (lovak, kutyák, papagájok) szerepelnek a produkciókban.

Az idomítás sem erőszakos eszközökkel történik, sokkal inkább a kommunikációban rejlik a kulcs. Egyfajta kevert nyelvet használnak az idomárok (többnyire angol, francia, német), de ez inkább a nemzetközi környezet miatt fontos, hogy adott esetben például egymás lovaival is tudjanak dolgozni. Bármily meglepő, az állatokat nem feltétlenül zavarja, ha más nyelveken adják ki nekik az utasítást, mivel a hanglejtésből is megértik a kérést. Ez pedig kognitív folyamat, Richter József szerint előfordul, hogy a két- és négylábúaknak jobban berögzülnek a mozdulatok.

 

A teljes interjú, amelyből kiderül, Richter József hogyan lett 19 évesen cirkuszigazgató, és mi kell ahhoz, hogy valaki artistává váljon, a Hajdú-Bihar vármegyei hírportálon ide kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.