Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A Budapesti Prókátortól megkaptuk Niedermüller eltitkolt szerződését

Újabb furcsa ügy borzolja a kedélyeket Erzsébetvárosban: a kerületi megbízásból hirtelen meggazdagodott cégvezető egy szociális célú, önkormányzati tulajdonú lakásban lakik. A botrányos esetre a Budapesti Prókátor hívta fel lapunk figyelmét, aki most átküldte nekünk az ügyletről szóló szerződéseket. A dokumentumokból kiderül, hogy a kerület egy háztömb elbontásával bíztra meg a szóban forgó társaságot, a Hot-Home TTA Kft.-t. Az ügyletet nem tüntették fel az önkormányzat átláthatóságát – valamelyest – biztosító „Üvegzseb” oldalon. A projekt kapcsán elküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz az önkormányzattól.

2024. 05. 22. 10:14
Forrás: Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Prókátor elküldte lapunknak azt a 174 millió forintos megbízást tartalmazó szerződést, amely az önkormányzat egyik cége és a Hot-Home TTA Kft. között köttetett. Az ügyben több kérdést is küldtünk az erzsébetvárosi önkormányzatnak, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

 

Pedig több furcsaság is akad, ezekre igyekeztünk rákérdezni a kerületnél, sikertelenül. Ilyen például, hogy a hirtelen mesés vagyonra szert tevő cégtulajdonos egy szociális célú önkormányzati lakásban lakik a Dohány utcában. Ráadásul a Hot-Home és az önkormányzat között megkötött szerződés hiányzik a kerület átláthatóságáért fenntartott Üvegzseb-oldalról.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hot-Home TTA Kft. 2020-ban alakult, alig kétmilliós bevétellel, majd a rákövetkező évben megütötte a főnyereményt: az erzsébetvárosi önkormányzattól egy 174 milliós megbízást nyert el. A cég 2021-es teljes bevétele 192 millió forint volt, ebből 118 millió forint profitot realizált. Az ügyletre a Budapesti Prókátor hívta fel lapunk figyelmét, az állítólagos erzsébetvárosi ügyvéd védhetetlennek nevezte a történetet.

A szerződés

Mielőtt a Budapesti Prókátor elküldte volna lapunknak az ügy iratait, nem lehetett tudni, hogy a Hot-Home hogyan és mire kapott ennyi pénzt, most azonban lehull a lepel: a szóban forgó munka a VII. kerületi Verseny utca 22–24. szám alatti épület lebontása volt. Erről az EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. – az önkormányzat cége – írt ki egy közbeszerzést, amelyet az említett Hot-Home TTA Kft. nyert. A felek 2021. augusztus 16-án szerződtek a már említett 174 milliós összegben.

A Hot-Home részéről Farkasné Tari Tünde szignálta a dokumentumot. Vele kapcsolatban a Budapesti Prókátor arról írt: szociális célú önkormányzati lakásban lakik a VII. kerületi Dohány utcában annak ellenére, hogy kis híján 120 millió forint landolt cégénél profitként egy év alatt. A hölgyről a nyilvánosan elérhető adatokból mindössze annyit lehet tudni, hogy több választáson is szavazatszámlálóként vett részt az elmúlt években a VII. kerületben.

A bontás

A Verseny utca 22–24. szám alatti romos önkormányzati ingatlan elbontását Budapest Főváros Kormányhivatala hagyta jóvá 2021 júniusában, erre az önkormányzat ingatlangazdálkodással foglalkozó cége nyújtott be kérelmet. A szóban forgó épület egyébként négyszintes volt, alagsorral, földszinttel és két emelettel, alapterülete szintenként 550 négyzetméter volt.

Tekintettel arra, hogy az ingatlanegyüttest mindkét oldalról más társasházak határolták, valamint az előtte levő útszakaszon tömegközlekedés folyik, a kormányhivatal meglehetősen pontos előírásokat fogalmazott meg a bontással kapcsolatban. Számos helyen kézzel – emberi erővel – történő bontást írtak elő, de még azt is megszabták, hogy a por felverődését megelőzendő a bontandó épületszerkezeti elemeket vízsugárral kell permetezni.

A további részletekkel nem untatjuk az olvasót, de az jól látszik, hogy az ingatlannak nem lehetett csak úgy fejetlenül nekiesni, részletes szabályok kötötték a kivitelezőt. Éppen ezért rejtély, hogy a kivitelező Hot-Home TTA Kft. hogyan tudott egy ilyen munkából több mint 67 százalék profitot realizálni – már ha a cég teljes 2021-es profitja ebből az egy projektből származik. Erre szinte biztosan csak akkor kerülhetett sor, ha a projektet jelentősen túlárazták és a társaság is valótlan tartalmú, túlzó ajánlatot nyújtott be.

Hatósági vizsgálat

Az előbbi kérdésre jó eséllyel választ kaphatunk, ugyanis kedden a bejelentéseiről ismert Tényi István költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt közérdekű bejelentést tett a Fővárosi Főügyészségen. 

Az elmúlt hetekben egymásba értek a botrányok Erzsébetvárosban. Kiderült például, hogy a DK-s Niedermüller Péter polgármester több millió forintos megbízást adott a veje, Horn Gábor által vezetett Republikon Intézetnek. Emellett a Republikon ügyvezető igazgatójának, Hann Péternek a korábbi munkahelye, a Weber und Mill Kft. 40 millió forintos megbízást kapott a kerülettől 2020 és 2023 között. 

Az is kiderült, hogy a ciklus elején áramlopási botrányba került gyurcsányista Borka-Szász Tamás felesége több erzsébetvárosi önkormányzati ingatlant is vásárolt. Nagypál Anikó, aki egyébként az V. kerületben DK-s önkormányzati képviselő, a 2021 végén és 2022-ben nyílt pályázaton megszerzett ingatlanokon néhány hónapon belül túladott és vélhetően busás hasznot tett zsebre az ügyletből. 

Borítókép: Niedermüller Péter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.