Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

A rák mellett más, népbetegségek kimutatására is alkalmas lehet a Nobel-díjas Krausz Ferenc módszere

Az új, világszerte egyedülállü lézerlaboratóriumban történelmet írhatnak.

2024. 06. 18. 8:02
Krausz Ferenc
Krausz Ferenc előadása a Műegyetemen Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a laboratóriumban fogjuk megmérni, analizálni mindazokat a vérmintákat, amelyeket a Health For Hungary – Egészséges Magyarországért vizsgálatban tízezer önkéntestől gyűjtünk rendszeresen a következő években, és tesszük már évek óta – fogalmazott Krausz Ferenc az InfoRádiónak, miután felavatták az általa vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ új lézerlaboratóriumát Szegeden.

A rák mellett más, népbetegségek kimutatására is alkalmas lehet a módszer

A Nobel-díjas fizikus az általa kitalált módszer várható hasznáról elmondta, az eljárás során azt vizsgálják, hogy a minták molekuláris összetételükben beállt-e valamiféle változás, ami kialakulófélben lévő betegséggel lehet kapcsolatban. 

Eddig nyolcfajta rákos megbetegedésen teszteltük ezt a módszert, és mind a nyolc esetben sikerült kimutatni azt, hogy alapvetően mérhető jeleket mutat ki, amelyek egyértelműen a rákos elváltozással hozhatók kapcsolatba. Néhány esetben, többek között tüdőrák esetén, már olyan előrehaladott állapotban vagyunk, hogy egyes fokozatait a tüdőrákos megbetegedésnek külön is tudjuk észlelni, és látjuk azt, hogy minél előrehaladottabb a betegség, annál nagyobb elváltozást tudunk mérni ebben az úgynevezett infravörös molekuláris ujjlenyomatban, amit a módszerünk szolgáltat – árulta el Krausz Ferenc, aki arról is beszélt, a hazai kutatás célja a rákos elváltozások felismerése mellett, hogy egyéb népbetegségre is teszteljék.

– A rákos megbetegedések mellett a szív- és érrendszeri megbetegedések, anyagcserezavarok, illetőleg légzési zavarok okozzák Földünkön az összes elhalálozás 75 százalékát. Évente 17 millió úgynevezett korai halált okoznak jóval 70 év alatti korban, messze az átlagéletkor alatt, egy olyan életkorban, amikor az emberek a legnagyobb teljesítőképességgel rendelkeznek, és elvesztésük a legnagyobb veszteséget jelenti mind a családjuknak, mind pedig az egész társadalomnak – hívta fel a figyelmet a kutató.

Akár az ujjlenyomatunk, a vérünk is egyedi?

Bár a módszer sok mindenre használható a fizika világában, az élettudományok területén is alkalmazható. Krausz Ferenc szerint mondhatni a véletlen műve, hogy végül az orvosi alkalmazások felé fordultak. 

Hosszú évtizedeken át folytattam elsősorban alapkutatás kategóriájába tartozó kutatási munkákat, úgy gondoltam, hogy még hátralévő életemben megpróbálkozom valamivel, ami ha sikerül, akkor közvetlenül is szolgálhatja az emberek életkörülményeinek javulását.

– mondta a Nobel-díjas fizikus, hozzátéve, hogy a most átadott laboratórium világszerte egyedülálló, a szegedin kívül egyetlen laboratórium van még a világon, ahol ezzel a módszerrel lehet emberi vérmintákat, illetve természetesen bármilyen más biológiai folyadékokat, akár szövetmintákat tanulmányozni az ultragyors lézertechnikával. 

Arra kérdésre, hogy minden ember vérmintája egyedi-e, a kutató kifejtette, ez egyelőre egy hipotézis, de az teljesen igaz, hogy az eddigi kutatásaik alapján úgy tűnik, hogy tényleg minden ember vérének molekuláris ujjlenyomata különbözik egymástól.

– Az, hogy ez a valóságban, a gyakorlatban is az adott technikával majd megkülönböztethető lesz, jelenleg bizonyossággal nem állítható, tehát nem merném azt állítani, hogy ez a DNS-módszerekkel vagy akár az igazi, hagyományos ujjlenyomattal majd fel tudja venni a versenyt, de igazából nem is erről szól a kutatás, hogy ezekkel a módszerekkel versenyezzünk, és ezt a módszert egyének azonosítására használjuk – válaszolta.

A cél, hogy minél több információt gyűjtsenek az egyénekről

Krausz Ferenc kiemelte: – A magyarországi kutatásaink tették lehetővé azt, hogy több ezer egyéntől vegyünk az egész világon elsőként viszonylag rövid időn belül többször vért, amiből meg tudtuk határozni az egyének individualizált, infravörös, molekuláris ujjlenyomatát, és ezek alapján meg tudtuk állapítani azt, hogy ténylegesen úgy tűnik, hogy jó hatásfokkal az egyének megkülönböztethetők. 

A fizikus szerint a cél az, hogy először is minden embernek meghatározzák a saját, személyre szabott ujjlenyomatát ahhoz, hogy később ehhez viszonyíthassák az esetleges elváltozásokat, amit egy esetlegesen kialakuló betegség okoz. 

– A betegségek korai felismerésének a legígéretesebb módja az, hogy az embereket addig kezdjük el monitorozni, amíg egészségesek, és megszerezni annyi egészségügyi információt róluk, amennyit csak lehet. Persze nyilván ennek az anyagi keretek szabnak gátat, ezért az is nagyon fontos, hogy találjunk egy olyan módszert, amivel olcsón nagyon nagy mennyiségű információhoz tudunk jutni. Reményeink szerint ez a lézeres módszer egy ilyen módszer lehet, tehát olcsón tudunk nagyon nagy mennyiségű információhoz jutni – összegezte a kutató.

 

Borítókép: Krausz Ferenc előadása a Műegyetemen (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.