Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Itt a rendőrség válasza: ezt tudjuk a magyar határt áttörő ukrán katonai járműről

Harminckét határsértőt fogtak el, már a magyar oldalon.

2024. 06. 11. 16:12
A magyar határt áttörő Gaz-66 teherautó. Forrás: Telegram
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy fekete katonai rendszámú GAZ–66-os teherautó áttörte az ukrán–magyar államhatárt Kárpátalján. Ezt követően a magyar határőrök 32 ukrán őrizetbe vételét jelezték – írta meg lapunk is ukrán sajtóértesülések nyomán. Az incidenst lapunk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság is megerősítette. 

Szűkszavú válaszukban emlékeztettek:

a Magyarországra érkező, nemzetközi védelemre szoruló külföldi menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek. 

A hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült vagy oltalmazott státusáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a hivatkozott ügy körülményeit hivatalos eljárásban vizsgálja – tették hozzá.

A hatóságok válaszából az tehát kiderül, hogy valóban ukrajnai menekültek érkeztek hazánkba. Az viszont már nem, hogy milyen körülmények között.  Az Origó megkereste a határ menti Barabás község polgármesterét is, de ő sem tudott pontosabb felvilágosítást adni. 

A portál információi szerint a határt átlépő jármű már üres volt, mire a hatóságok a helyszínre értek, a határsértőket a község külterületén fogták el.

Az ukrán hírekből annyi derült ki, hogy egy Gaz–66 típusú, katonainak tűnő teherautó törte át a határt, amelyet videófelvételeken rögzítettek. Ezt a 3,5 tonnás teherautót a Szovjetunióban a 60-as években fejlesztették és a 90-es évek közepéig gyártották, főként a hadseregben használták. Az ellenőrzés során viszont kiderült, hogy ez a jármű nem volt a hadseregnél nyilvántartva. A nyilvánosságra hozott képek alapján a teherautó a zöldhatár irányából, a szántón keresztül érkezett, áttörte a kerítést, majd a magyar oldalon állt meg a bozótosban.

A törvények szerint Ukrajnát a hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el. Az öldöklő háború, rendszeres és egyre durvább kényszersorozás miatt azonban sokan próbálkoznak azzal, hogy átszökjenek. Néhányan attól sem riadnak vissza, hogy megpróbáljanak a Tiszán átúszni, ami nemegyszer tragédiával végződött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.