Saját főpolgármesteri munkáját sem tudja megvédeni Karácsony Gergely

Több választási vitában is összecsapott a főpolgármester és LMP-s kihívója.

2024. 06. 04. 15:47
KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Komka Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti kampányban elsőként a Partizán csatornának köszönhetően vitázott, ugyanis korábban Karácsony többször megfutamodott Vitézy elől, csak a partizános meghívást fogadta el. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje pedig már korábban jelezte: „Ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor állok elébe, de azt gondolom, hogy az nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc.”

Vitézy Dávid többek között arról beszélt, hogy csalódott a főpolgármesterben, mert szerinte a miniszterelnöki kampányba merült, és Budapest számára csupán egy ugródeszka lett volna. Az LMP főpolgármester-jelöltje ezután megkérdezte Karácsonytól, hogy visszalép-e a jelöltségtől.

Vitézy Dávid felidézte, hogy Karácsony Gergely öt éve azt ígérte egy vitában, hogy minden önkormányzati épület akadálymentes lesz 2024-ig, és ha nem, akkor nem indul újra a választáson.

Ezek alapján Karácsonynak tényleg vissza kellene lépnie, hiszen ez az ígérete sem teljesült – érvelt. A balliberális főpolgármester csak azzal tudott visszavágni, hogy rákérdezett: hol volt Vitézy az elmúlt 14 évben, amikor „a kormány megbántott embereket”?

Vitézy Dávid úgy látja, a Fővárosi Közgyűlésben képesek lesznek együttműködni Karácsonnyal:

– Én főpolgármesterként, te pedig a DK frakcióvezetőjeként leszel ott. Ki fogjuk tudni próbálni, milyen a közös munka.

Karácsony sértetten a közönség felé fordult, akik meg merték tapsolni a kihívója előző mondatát: – Azért nagyon cukik az LMP-tagok, akik most tapsolnak egyébként…

Az LMP főpolgármester-jelöltje jelezte, hogy Karácsony listáján szerepel Czeglédi Gergő, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke, aki szétlopta a BKV-t, továbbá Horváth Csaba, aki egy nyomozás gyanúsítottja, és Trippon Norbert, akinek az ügyeivel tele van a sajtó. A balliberális főpolgármester poénnal próbálta elhárítani a vádakat, miszerint a listáján az ötvenedik helyen szereplőkért nem biztos, hogy kell vállalnia a felelősséget, majd ezután korrupcióval vádolta Vitézy listájának egyik képviselőjelöltjét.

Vitézy Dávid arra is kíváncsi volt, hogy Karácsony Gergely megvonja-e a támogatását az MSZP-s zuglói polgármesterjelölttől, Horváth Csabától. A főpolgármester erre nemmel válaszolt. Amikor a közlekedési kérdések kerültek szóba, Vitézy öt új villamosvonalat ígért. Karácsony a kormánnyal kötött közlekedési tarifaközösség fontosságáról beszélt, ami szerinte azt mutatja, hogy „ő nem keresi a konfliktust a kormánnyal”.

Az ATV fővárosi listavezetői vitáján is egymásnak feszült a főpolgármester és Vitézy Dávid, amelyen Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Grundtner András (Mi Hazánk) és Soproni Tamás (a Momentum listájának második helyezettje) is részt vett. Az LMP jelöltje számos kérdésben, többek között a közösségi közlekedéssel, a hajléktalansággal, a forgalomcsökkentéssel és a bérlakásprogrammal kapcsolatban is hangzatos ígéreteket fogalmazott meg, amelyeket a jelenlegi főpolgármester nem volt képes hatástalanítani. A vita helyett Karácsony Gergely folytatta Vitézy támadását, kormánypártisággal vádolta, illetve álellenzéki pártnak nevezte az LMP-t.

A főpolgármester, aki önmagát vitapárti és demokratikus vezetőnek akarja beállítani, feltehetően a kudarctól való félelmében visszautasította az RTL megkeresését, hogy náluk is vegyen részt egy választási vitában.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.