Akár öt év börtönt is kaphatnak a facebookos uszítók

Nem sokkal a Donald Trump elleni merénylet után Orbán Viktor elleni merényletről szavaztattak egy baloldali Facebook-csoportban – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint nem szabad elbagatellizálni az ügyet, különösen a Robert Fico és a Donald Trump elleni merényletek árnyékában. Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég Intézet tudományos igazgatója lapunknak rámutatott: aki egy Facebook-bejegyzésben azt írja, hogy gyilkosságot fog elkövetni, és ezt több személy megismeri, az emberölés előkészületének minősül. Ezért akár öt év szabadságvesztés is kiszabható – tette hozzá.

2024. 07. 16. 4:55
halálos fenyegetés, Facebook, internetes uszítás gyilkosságra, emberölés
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Emberölés előkészületének minősül, ha valaki halálos fenyegetést tesz szöveges üzenetben, vagy esetleg Facebook-bejegyzésben azt írja, hogy gyilkosságot tervez és ezt mások is megtudják a környezetében – hívta fel a figyelmet lapunknak adott interjúban a Századvég Intézet tudományos igazgatója. Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette: ezért akár ötévi szabadságvesztés is kiszabható.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Donald Trump elleni merénylet után egy közösségi oldalon lévő magyarországi baloldali csoportban indítottak szavazást arról, mikor fogják lelőni a magyar miniszterelnököt. A szavazásra és annak indítójára Kocsis Máté hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán. A  Századvég tudományos igazgatója az internetes gyalázkodás kapcsán rámutatott: 

a Kúria büntető jogegységi határozata rögzítette, a büntetőjogi elmarasztaláshoz nem szükséges, hogy az üzenetet küldő személyt azelőtt valaki más megbízza a tett elkövetésével.  

– Elegendő az is, ha az érintett saját maga dönt úgy, hogy szándékát megosztja másokkal is – emelte ki, majd hozzátette: a határozat alapján az elkövető egyaránt felelős, ha biztatásra cselekedett vagy ha saját elhatározásból fenyegetőzött. Hangsúlyozta: felelősségre vonni általában azt lehet, aki az elkövetéskor a 14. életévét már betöltötte. 

Az emberölésnél a büntethetőség korhatára 12 év, ugyanakkor meg kell vizsgálni, a potenciális elkövető felismerte-e, magatartása milyen következményeket vonhat maga után

 – magyarázta az igazgató. Ifj. Lomnici Zoltán úgy véli, ez a jogi megközelítés kiemelt jelentőséggel bír bűnmegelőzési szempontból, ugyanis halálos fenyegetéseknél is kiemelten fontos a bűncselekmények megelőzése.

Szerinte bár az internetes felületek, így a közösségi média és az online médiumok vonatkozásában a közvélemény sokszor megengedőbb, a nyilatkozatokat tevők pedig – a velük szemben megfogalmazott kritikákra reagálva – a szólás- és sajtószabadságra hivatkoznak, valójában e tekintetben ugyanaz vonatkozik rájuk, ami egy közterületen véleményt nyilvánító személyre. 

 Az Amerikai Egyesült Államok szövetségi legfelső bíróságának bírája, Anthony Kennedy, a Packingham v. North Carolina ügyben az internetet modern köztérnek nevezte 

– emlékeztetett az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán felidézte, az elmúlt évek egyik kiemelkedő fejleménye e tekintetben az Alkotmánybíróság 2014 tavaszán született döntése, amely többek között leszögezi: a honlapokon található kommentekért vállalt felelősség független attól, hogy moderált vagy moderálatlan a kommentelés a honlapon, és  a honlap működtetője mindkét esetben felelős a hozzászólás tartalmáért. „Az internet sem jogmentes terület” – fogalmazott akkor a döntésről szóló alkotmánybírósági közlemény, amellyel arra utalt a testület, hogy függetlenül a közlés módjától, azért bizonyos esetekben vállalni kell a felelősséget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.