Európa katlanja lettünk, itt van a legnagyobb nyári forróság

Tombol az allergiaszezon is.

2024. 07. 16. 20:44
Vízosztás a hőség miatt a Déli pályaudvaron. A rendkívüli és tartós hőség miatt országosan életbe lépett a hőségriadó, a vörös kód. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja, a legmagasabb hőmérséklet akár 38-40 Celsius-fok is lehet. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti intenzív hőhullámot követően alig volt időnk pihenni, máris itt az újabb forróság. Az előrejelzések szerint nem csak néhány napig tart majd, hiszen a hét legtöbb napján nappal 40, éjjel pedig 25 fok körüli hőmérséklet várható.

Ennek a példátlanul erős és hosszúra nyúló hőhullámnak egyre komolyabb következményeivel kell számolnunk

– nyilatkozta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Metropolnak. Emlékeztetett: vasárnap nyugaton volt egy minimális hőmérséklet-csökkenés, amely a térséget megközelítő, de el nem érő hidegfrontnak volt köszönhető, ám ez csak rontott a helyzeten.

A levegő páratartalma a közelben lévő záporok, zivatarok miatt megnőtt, és ettől még melegebbnek érezzük az egyébként is magas hőmérsékletet.

Ezek a szélsőségek nemcsak az emberekre, hanem az állatvilágra és a növényvilágra is negatívan hatnak az egész térségben

– figyelmeztetett a szakember, aki szerint katasztrofális a csapadékhiány, ami aszályos helyzetet teremt, és katlanná változtatja hazánkat. Az országosan erősödő hőterhelés során annak mértéke és mennyisége is egyre több nehézséget okoz a héten.

Pintér Ferenc
Brutális hőhullámra figyelmeztet Pintér Ferenc meteogyógyász. Fotó: Metropol

Az allergiásoknak rossz hír, hogy a pollenek koncentrációja erősen megterhelő lehet az ország nagy részén. A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A többi lágyszárú növény virágporának mennyisége alacsony. Több helyen regisztrálták már a parlagfű, valamint az üröm, a szerbtövis és a rézgyom pollenszemeit, de még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

 

Sokáig velünk lesz a pokoli hőség

Ahogyan arról a Magyar Nemzet már beszámolt, kedden 33–41 fokos forróság mellett szórványosan záporok, zivatarok alakultak ki, jégesővel. Az éjszaka is trópusi lesz, napokon keresztül. Az AccuWeather előrejelzése szerint

egészen július 22-ig arra kell számítanunk, hogy a nappali hőmérsékleti értékek jócskán meghaladják a 30 fokot.

Az éjszakák során pedig még mindig jóval 20 fok feletti hőmérséklet várható, ami jócskán megnehezíti a szervezetünk, valamint a lakókörnyezetünk lehűlését, ami további gondokat okozhat

.

Egész Európa katlanja vagyunk

Az elmúlt napokban Magyarország sajnálatos elsőséggel került be a hírekbe. Mi lettünk Európa katlanja, vagyis gyakorlatilag

a Kárpát-medencében van a legnagyobb forróság.

Míg az Egyesült Királyságban, Londonban nappal 20 fok, éjjel 14 fok, Franciaországban, Párizsban nappal 27 fok, éjjel 16 fok, Németországban, Berlinben nappal 28 fok, éjjel 19 fok, Olaszországban, Rómában nappal 32 fok, éjjel 20 fok, Portugáliában, Lisszabonban nappal 25 fok, éjjel 16 fok van, addig Budapesten a nappali hőmérséklet 38 fok, az éjszakai hőmérséklet 20 fok körül alakult. Ezek pedig csak a július 15-i hétfői értékek.

Kedden ennél jóval melegebbet, 40 fok közeli értékeket mérhettünk, nem is beszélve arról, hogy az éjszakáink is forrók lesznek. Hazánkban több napon át az éjszakai értékek is magasabbak lesznek több európai ország nappali hőmérsékleténél is.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.