Jön a nyár legforróbb napja, ezután már csak jobb lehet + videó

Ma is megdőlhet a melegrekord.

2024. 07. 16. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sok napsütés mellett délután magasra törnek a gomolyfelhők, és elszórtan, főleg a Dunától keletre kialakulhat zápor, zivatar. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések társulhatnak – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

A déli, délkeleti, majd este a Dunántúl északnyugati részén északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható. A zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum.

Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk,

az abszolút melegrekord is megdőlhet. Késő este 21 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet.

 

Kiadták a riasztást

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet – közölte a katasztrófavédelem. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Délelőttig legfeljebb kevés helyen lehet zivatar, majd a késő délelőtti, déli óráktól elszórtan, nagyobb számossággal a Duna–Tisza-közén és az Északi-középhegységben számíthatunk kialakulásukra. Este, éjszaka sem cseng le mindenütt a zivatartevékenység.

A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

A nagyobb számossággal érintett területeken az egymást követő cellákból felhőszakadás is előfordulhat.

A Dunántúl nyugati, északi részein és az Északi-középhegységben 27, másutt 29 fok körül vagy felett alakul a napi középhőmérséklet.

Július 18-án, csütörtökön 24 óráig harmadfokú hőségriasztás van érvényben. További információk elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ weboldalán és a katasztrófavédelem honlapján, ahol megtalálható a bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája is.

 

Milyen idő lesz a következő napokban?

Kedden még tovább forrósodik a levegő, hiszen délkeleten akár 41 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Emellett szórványosan előfordulhat zápor, zivatar.

Szerdán az ország északi, északnyugati felén mérséklődik a forróság,

de délkeleten még továbbra is 40 fok közelében alakulhat a csúcsérték.

A hét második felére utóbbi tájakon is néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.