Hozzá kell szoknunk a negyvenfokos nyarakhoz Németh Lajos szerint

A meteorológus azt is elmondta, mikor jöhet egy kis enyhülés a nagy melegben.

2024. 07. 16. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kitart a forróság, ehhez pedig hozzá is kell szoknunk – jelentette ki a Mandiner megkeresésére Németh Lajos meteorológus. Elmondta: az elmúlt néhány évtizedben megszokott, melegebb nyarak, egyre magasabb hőmérsékletű évek sorában a 2024-es év már most kiugrónak számít. Az első fél év soha nem volt ilyen magas hőmérsékletű, mióta rendszeres, hivatalos meteorológiai mérések vannak Magyarországon. Aztán rájött most a július – tette hozzá.

Németh Lajos szerint a következő években, évtizedekben a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás következtében ezekhez a 40 Celsius-fok közeli hőmérsékletű nyarakhoz, nappalokhoz kell hozzászoknunk, ezt kell elviselnünk.

 

Enyhül az időjárás, de nem sokat

Arra a kérdésre, hogy mikor várható némi enyhülés, a meteorológus azt válaszolta, a következő mintegy hét–tíz napban még marad a forróság egy-egy lokális zivatarral, hőzivatarral az időjárási térképek szerint.

Arról is beszélt, hogy a hét első felében 40-41 Celsius-fokot is mérhetünk az ország déli, délkeleti részén. Majd „némi vigaszként” megjegyezte, hogy egy kis felfrissülés várható a hét második felében, ekkor már „csak” 30–35 Celsius-fok lehet majd a legmagasabb hőmérséklet az országban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.