Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Komoly nemzetközi elismerés a Magyar Honvédség helikopterpilótáinak

Sikeresen teljesítette a tizenötezer repült órát a Magyar Honvédség Airbus helikopterflottája. Az első, közösen elért mérföldkő alkalmával Thomas Hein, az Airbus Helicopters európai régiójának vezetője emlékplakettet adott át a magyar helikoptervezetőknek az ILA Berlin Air Show-n – olvasható a Magyar Honvédség hivatalos oldalán.

2024. 07. 05. 12:57
Forrás: honvedelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legújabb és legjelentősebb technikai eszközeit mutatták be a német fővárosban kétévente megrendezett repülőgépipari és űrhajózási kiállításon, ahol az egyik legnagyobb kiállítóként felsorakoztatta modelljeit a kategória egyik éllovasának számító Airbus is – írja a Honvédelem.hu. A civil területen megtalálható gépek mellett a Magyar Honvédség a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében beszerzett H145M és H225M típusú helikoptereivel képviseltette magát. A forgószárnyasok mellett magyar helikoptervezetők is ellátogattak a német fővárosba, ahol válaszoltak az érdeklődők kérdéseire is, és átvették a tizenötezer repült óra után járó emlékplakettet.

– Az Airbus Helicopters felhívására mentünk Berlinbe, ugyanis Közép-Európában a Magyar Honvédség a legnagyobb vásárlójuk, a térségben pedig mi rendelkezünk a legnagyobb Airbus helikopterflottával. Az ő standjukon álltak a magyar forgószárnyasok, mi pedig a szakmai és a civil érdeklődők kérdéseire válaszoltunk

– fogalmazott Dajka Attila őrnagy a kiállításon végzett feladataikat ismertetve.

Fotó: honvedelem.hu

Az őrnagy elmondta, az emlékplakett átadásakor Thomas Hein megköszönte a Magyar Honvédség bizalmát, és méltatta a kiemelt partneri kapcsolatot, valamint megköszönte az ILA Berlin Air Show-n végzett tájékoztató munkájukat. 

– Valójában már meghaladtuk a tizenhatezer repült órát is, de ezt az emlékplakettet kerek számhoz igazították. Ezt az óraszámot a H145M és H225M forgószárnyasokkal teljesítettük, ebben benne vannak a kiképzési repülések és a különböző műveletek alatt teljesített repült órák is

– mondta az őrnagy.

A júniusban megrendezett kiállítás fő témái a küldetésre kész légvédelmi erők jelentősége, a polgári repülés klímasemlegessé tétele, illetve az űrutazás földi életre gyakorolt létfontosságú hatásai voltak.

Az elmúlt években Magyarország építette ki a térség legnagyobb Airbus helikopterflottáját.

A  Magyar Honvédség tizenkilenc darab Airbus H45M könnyű, többcélú katonai helikoptert üzemeltet, valamint szállítás alatt van tizenhat darab H225M közepes szállítóhelikopter is, a kiképzést pedig két AS–350 Écureuil segíti. A honvédségen kívül az Országos Mentőszolgálat kilenc darab Ec–135-össel, a H145m polgári „kistestvérével” végez mentési feladatokat, de magántulajdonban is repül számos Airbus helikopter az országban. Az Airbus Helicopters Gyulán egy fődarabokat gyártó üzemmel képviselteti magát, míg Vasváron egy, az Airbus helikopterek javítására is szakosodott magánvállalkozás üzemel. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.