A svájciak feltalálták a cukor nélküli csokit

Érdekes, új módszerrel álltak elő.

2024. 08. 28. 22:39
Miami, 2023. november 29.
2023. november 18-i kép darabolt csokoládéról a GoDark Chocolate csokoládégyár miami üzemében. A nyers kakaóbab világpiaci ára 2023 eleje óta mintegy 75 százalékkal emelkedett a tavalyi rossz termés miatt Elefántcsontparton és Ghánában. A Nemzetközi Kakaószervezet, az ICCO szerint 2023 októberében a kakaó tonnánkénti ára 12 százalékkal, 3676-ról 4102 dollárra nõtt a londoni tõzsdén, New Yorkban pedig ugyanezen hónapban 9 százalékkal, tonnánként 3500-ról 3822 dollárra. A jelentés nagyjából százezer tonnára becsüli az idei terméshiányt a 2023 õszén zárult szezonban.
MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich
Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájci élelmiszertudósok áttörést értek el a csokoládégyártásban: kifejlesztettek egy olyan eljárást, amelynek segítségével a teljes kakaógyümölcs felhasználható, így nincs szükség hozzáadott cukorra – számolt be róla a BBC.

A hagyományos csokoládégyártásban csupán magát a kakaóbabot használják, míg a gyümölcs többi része, ami tele van tápanyaggal, egyszerűen kárba vész. Az új módszer azonban a kakaógyümölcs húsát, levét és héját is hasznosítja.

A kulcs a gyümölcs édes nedvében rejlik, amely gyümölcsös, kissé ananászos ízű, és természetesen magas cukortartalmú. Ezt a levet desztillálják, majd a gyümölcshússal és a szárított héjjal keverik össze, hogy egy rendkívül édes úgynevezett „kakaógélt” kapjanak. Ezt a gélt adják a kakaóbabhoz, így nincs szükség további cukorra.

Az eljárás nemcsak az ízvilágot forradalmasítja, hanem a fenntarthatóságot is új szintre emeli. Az egész kakaógyümölcs hasznosítása új bevételi forrást teremt a kakaótermesztőknek, miközben a termelés helyben, a származási országokban történik, ezzel új munkahelyeket teremtve.

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét, akik az innovációban nemcsak egy új ízvilágot, hanem a csokoládéipar jövőjét látják.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.