Borbély Zoltán: Az előzés szabályait nem tartotta be az ukrán kapitány

Kikapcsolt vészjelző, leengedett kapitányi híd. Öt héttel a Hableány dunai tragédiája után egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szállodahajó ukrán kapitánya hibázhatott. A Magyarország élőben vendége Borbély Zoltán közlekedési szakjogász.

Forrás: Hír TV2019. 07. 03. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két embert még mindig keresnek a folyó déli szakaszán. Közben az áldozatokat képviselő ügyvédek megkapták a helyszíni szemle jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy komoly szakmai hibákat vétettek a Viking kapitányi hídján. A szakértők szerint hiába volt a szállodahajón közelségjelző radar, az a baleset idején nem volt bekapcsolva. A Margit hídnál történt tömegszerencsétlenség egyetlen gyanúsítottja 15 milliós óvadék ellenében június közepén hagyta el a börtönt. Az ukrán hajós jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Nyomkövetőt kell viselnie, Budapestet nem hagyhatja el, és hetente kétszer személyesen is meg kell jelennie a rendőrségen.

Borbély Zoltán szerint könnyen elképzelhető, hogy a Legfőbb Ügyészség indítványozására a legszigorúbb kényszerintézkedést fogják alkalmazni, bár ez sem teszi meg nem történté a tragédiát. A közlekedési szakjogász mindezt arra a kérdésre válaszolta, hogy a Viking ukrán kapitánya újra börtönbe kerülhet-e?

Hozzátette, általában a külföldi állampolgárok a bírói gyakorlat szerint letartóztatásba kerülnek, nyilvánvaló, hogy itt egy gondatlan cselekményről van szó. A most nyilvánosságra került információk szerint sokan figyelmeztették a kapitányt arra, hogy elütött egy kishajót.

Borbély kihangsúlyozta: nem látok olyan hajózási szabályszegést, ami a Hableány kapitányának felróható lenne.

A telje beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.