A főpolgármesternek nem kell Szent István

Civilek tiltakozására hivatkozva felfüggesztheti az államalapító szobrának Szent István parkban történő felállítását Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester pártja korábban az egykor ott álló bolsevik filozófus, Lukács György szobrának a maradása mellet kampányolt. A főváros új vezetője felhatalmazást akar a képviselőktől arra is, hogy tárgyaljon a kormánnyal a még el nem kezdett budapesti egészségügyi beruházásokról.

2019. 11. 02. 11:52
null
A kommunista Lukács szobrát védték, az államalapítóé viszont nem elég jó a baloldalnak Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggeszthetik a korábban az újlipótvárosi Szent István parkban felállítani tervezett, az államalapító királyt ábrázoló szobor építési munkálatait Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – igazolta lapunk szerdai információit a Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésének egyik, csütörtök este nyilvánosságra hozott előterjesztése. Az ellenzéki szivárványkoalíció főpolgármestere indoklásában – a felelősséget magától elhárítva – arra hivatkozik, hogy Szent István olyan kiemelkedő alakja a magyar történelemnek, akinek lehetőség szerint teljes körű egyetértéssel kell emlékművet állítani.

Ez viszont Karácsony szerint jelen esetben hiányzik, s ezzel kapcsolatban meg nem nevezett civil szervezetek tiltakozására hivatkozott előterjesztésében. Mint kiderült: az ellenzéki összefogást és az előválasztást támogató aHang internetes felületen október közepén 750-en írták alá azt a petíciót, amellyel a Szent István-szobor felállítása ellen tiltakoztak, többek között azért, mert a talapzata 20-25 négyzetmétert venne el a pázsitból. A hangulatkeltésből a Hvg.hu is kivette a részét. A lap október 5-i cikke szerint Harmath István alkotása „a leggyengébb harmincas évekbeli szobrokat idézi”, azzal ugyanakkor a kritikusok nem törődtek, hogy a szobor és a park környezetében a húszas, harmincas években épült, Bauhaus stílusú lakóházak állnak.

Karácsony előterjesztésében felveti, a teljes egyetértés hiányában lehet, hogy a parknak nem a központi részén, sőt nem is a kerületben kellene elhelyezni az államalapító szobrát. Arról is ír, hogy esetleg más szobrot helyeznek el a Szent István parkban. Mint azt korábban megírtuk, az államalapító szobrát a tervek szerint novemberben állítanák fel a parkban, ahonnan korábban eltávolították Lukács György marxista filozófus és kommunista politikus szobrát. A 1919-es proletárdiktatúra népbiztosa emlékművének fennmaradásáért két éve Karácsony pártja, a Párbeszéd mellett az MSZP és a DK is szót emelt, sőt Bauer Tamás (DK) az újonnan alakuló Fővárosi Közgyűléstől követelte a szobor visszaállítását.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére beterjesztett javaslatok között szerepel az Egészséges Budapest program „továbbfejlesztése” is, ami annak fényében érdekes, hogy László Imre, Újbuda DK-s polgármestere a héten a Dél-budai Centrumkórház beruházásának leállítását szorgalmazta. A dokumentum már elérhető szövege szerint Karácsony Gergely főpolgármester a saját előterjesztése alapján felhatalmazást kér ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen a kormánnyal a még el nem kezdett egészségügyi nagyberuházások, fejlesztések jövőjéről, valamint hogy egyeztetéseket folytasson a kerületekkel, illetve a szakmai és betegjogi szervezetekkel. Az előző fővárosi vezetés által támogatott, a kormánnyal közösen állami forrásokból – 700 milliárd forintból – megvalósítandó Egészséges Budapest program keretében többek között a köznyelvben csak szuperkórházaknak nevezett négy intézményt építenének fel vagy korszerűsítenének, továbbá fejlesztenék a fővárosi és a Pest megyei szakrendelőket, az ellátás informatikai hátterét.

A kommunista Lukács szobrát védték, az államalapítóé viszont nem elég jó a baloldalnak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ülésen tárgyalhatnak majd a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalom elrendeléséről. A tilalmat egyébként az adott területre már 2016 novemberében elrendelte a Tarlós István vezette főváros. Az akkori határozatban csak az árvízvédelmi létesítmények képeztek kivételt. A mostani előterjesztés ezeket az objektumokat is változtatási tilalom alá vonná.

Érdemes megemlíteni, hogy amíg az alakuló ülés meghívójában felsorolt tizenöt javaslat témája között szerepel, addig az előterjesztések sorából hiányzik a Liget Budapest projekt ügyének rendezése, ami különös, hiszen a kormány azt kérte, az új fővárosi vezetés november 15-ig alakítsa ki végleges álláspontját a fejlesztés folytatásáról. Emlékezetes, Karácsony a kampányában az egész Liget-projekt leállítását ígérte, azonban győzelme után sokat finomított álláspontján: mára már úgy véli, csak az el nem kezdett beruházásokat kell leállítani. „Józan kompromisszumokat kell tenni, mert magunk után nem hagyhatunk a Városligetben gödröket” – mondta az új főpolgármester egy hete az ATV-ben. Közben a fejlesztés védelme érdekében Legyen a Liget-projekt büszkesége a nemzet fővárosának! címmel online petíció indult útjára.

A közgyűlés előterjesztései között továbbra sem szerepel Karácsony egyik fő kampányígérete, hogy 14 éves korig, illetve az álláskeresők számára ingyenessé tegye a BKV-t. A választási győzelem után a párbeszédes főpolgármester azonnal visszakozott, azt mondta, idén csak hatról hétéves korra tudják emelni a díjmentes utazás korhatárát. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy aki még nem iskolás, annak eddig sem kellett fizetnie, akkor sem, ha elmúlt hatéves. Szintén nem szerepel a beterjesztett témák között a rászoruló családoknak és nyugdíjasoknak ígért téli húszezer forintos fűtési hozzájárulás, annak ellenére sem, hogy már javában tart a fűtési szezon.

Miniszterelnöki megbízott

Orbán Viktor miniszterelnök országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Tarlós Istvánt – tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön. „Budapest volt főpolgármestere Magyarország legtapasztaltabb és legsikeresebb önkormányzati szakembere, akinek tudására és javaslataira a miniszterelnök és a kormány is igényt tart” – olvasható a közleményben. Közben az is eldőlt, hogy ki kapja Tarlós István fővárosi közgyűlési mandátumát. A Fidesz–KDNP-frakció tagja lett Ughy Attila, a XVIII. kerület volt polgármestere.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.