A futárt és a pénz kezelőjét is elfogták a rendőrök

Az utalások szerint külföldről irányított unokázós csaló banda nyomára bukkant a rendőrség.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 23. 14:48
2019.11.22. Liverpool elfogás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 23-án jogerősen is elrendelte a bíróság azoknak az unokázós csalóknak a letartóztatását, akik egy nagy valószínűséggel külföldön élő magyarok által irányított banda tagjai voltak – írta a Police.hu. A Magyar Nemzet úgy tudja, a nyomozók a pénz mozgását követve próbálják beazonosítani az ötletgazdát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság unokázós csalások felderítésére alakult nyomozócsoportja a vagyonvédelmi osztály zseblopási nyomozóival közösen szeptember 18-án az Üllői úton fogtak el egy 24 éves férfit, aki épp egy idős nőtől akart megszerezni hárommillió forintot. Valaki egy angol telefonszámról hívta fel a sértettet. A nő fiának adva ki magát, azt állította, bajba keveredett, pénzre van szüksége. A sértett azt hitte, rossz a vonal, ezért nem ismerte fel az idegen hangot, megijedt, megígérte, segít, kiveszi a bankból a pénzét. A hívó közölte, egy ismerőse megy majd taxival, segít mindenben. Ez volt K. György, a futár, aki elkísérte a sértettet a bankig. A pénzintézet megtagadta a kifizetést, mert a hárommillió forintos tranzakciót be kellett volna jelenteni. A futár ekkor egy másik, nagyobb bankfiókhoz kísérte áldozatát, ott azonban már vártak rájuk a rendőrök, a bank jelezte a nyomozóknak a gyanús pénzfelvételi kísérletet.

K. György nem először szerepelt futárként unokázós ügyekben, Az ismeretlen, telefonáló társával augusztus végén és szeptember elején négy idős nőtől ötmillió forintnyi készpénzt és ékszert csalt ki ugyanezzel a bajba keveredős mesével. A férfi lakásán olyan bizonylatokat találtak, amelyek szerint a pénz külföldre került egy nemzetközi cégen keresztül. Az utalásokat az 57 éves budapesti B. Anikó intézte, aki eladta a kicsalt ékszereket is. A futárnak a nő százezer forintot fizetett minden sikeres akció után, majd a pénzt egy külföldi címre továbbította. Másnap a nőt is elfogták, három rendbeli csalás elkövetését bizonyítható iratokat foglaltak le lakásán. K. György ellen négy rendbeli csalás és egy rendbeli csalás kísérlet elkövetése miatt indult eljárás, a bíróság mindkét gyanúsítottat letartóztatta.

A Magyar Nemzet információi szerint a BRFK nyomozói már korábban is sejtették, Angliában élő magyar bűnözők szervezik külföldről az unokázós csalásokat, csak a bűncselekmény konkrét végrehajtásában szerepet vállaló kishalak élnek itthon, a csalók nagyon vigyáznak arra, hogy futárjaik és pénzkezelőik semmit ne tudjanak róluk. A pénzek küldésének bizonylatait is meg kellett volna semmisíteniük, a rendőrök most gyorsabbak voltak, sikerült lefoglalni a bizonyítékokat. Most ez alapján kell felderíteni, ki, hol, mikor vette át a küldeményt külföldön. A pénz elvezethet az ötletgazdához, a banda irányítóihoz.

Legutóbb tavaly novemberben hasonló módszerrel sikerült beazonosítani egy Angliából működtetett bűnbandát, az angol rendőrség segítségével 2019 november 22-én Liverpoolban fogtak el egy magyar férfit és egy nőt. A 34 éves férfi és 30 éves élettársa legalább négy alkalommal csalta ki idős emberek pénzét, a Budakörnyéki Járásbíróság döntése értelmében még tavaly hazahozták őket, jelenleg is letartóztatásban vannak.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.