A globalizáció vétke a védőeszköz hiánya

A koronavírus-járvány miatt az egész világon komoly hiány alakult ki az egészségügyi védőfelszerelésekből, főleg a maszkok iránt nőtt meg a kereslet. Most üt csak vissza, hogy a fejlett országok sok egyéb mellett az egészségügyi védőeszközöket és az alapanyagokat is Ázsiából, döntően Kínából szerezték be az elmúlt évtizedekben. Itthon heteken belül elindul a profi egészségügyi maszkok gyártása Hajdúböszörményben.

Haiman Éva
2020. 04. 06. 6:14
null
20200326 Budapest SOTE transzplantációs intézet A járóbetegeken koronavírus tesztet végeznek. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most azok is kézfertőtlenítőt és orvosi maszkot akarnak vásárolni, akik eddig még a vécé után sem mostak kezet. Ir­reálisan nagy lett a kereslet a védőeszközök iránt, ez az egyik oka a hiánynak – magyarázza az egyik egészségügyi termékeket gyártó nemzetközi cég munkatársa. Az anyavállalattól nincs felhatalmazása, hogy nyilatkozzon, ezért a nevét nem írhatjuk le, de évtizedes tapasztalata a biztosíték arra, hogy megfelelő információkkal és ismerettel rendelkezik a helyzet értékeléséhez.

Szerinte az extra keresleten túl a hiány másik oka, hogy a fejlett országok az egészségügyi védőfelszerelések jelentős részét már jó ideje Ázsiából, főként Kínából szerzik be, mert sokkal olcsóbban jutnak hozzá, mint ha maguk állítanák elő. Vannak ugyan európai és amerikai védőfelszerelés-gyártó cégek, ám az alapanyagot azok is Ázsiából importálják. A hiány harmadik oka szerinte az, hogy bár Európa-szerte vannak olyan logisztikai raktárak, amelyekben nagy nemzetközi cégek nagyobb mennyiségben készleteznek egészségügyi védőfelszerelést, azokra a németek, a franciák és a lengyelek exporttilalmat rendeltek el (miként Magyarország a koronavírus-ellenes gyógyszer potenciális hatóanyagára, a klorokinra).

Hasonlóképp látja a helyzetet az Orvostechnikai Szövetség társelnöke, Hornyák László. A jórészt kötszereket gyártó és forgalmazó Hartmann-Rico Hungaria Kft. igazgatója azt mondja, a hagyományos mull kötszerek, orvosi textíliák, vizsgáló- és műtéti kesztyűk döntő többsége a Távol-Keleten készül, Kína mellett Banglades, Thaiföld, Malajzia és Tajvan a meghatározó beszerzési forrás, miután ezekben az országokban állítják elő legolcsóbban ezeket a termékeket. Az egyszer használatos eszközöknél az árérzékenység részben érthető, hisz normális esetben tényleg egyszer használják, azután a kukába kerül. Most azonban látszik, hogy ami békeidőben előny, az rendkívüli helyzetben komoly hátrány lehet. Ez a globalizáció nem várt, súlyos mellékhatása – mutat rá.

Hornyák László szerint az egészségügyi védőfelszerelések esetében a készletek mennyisége mellett nagyon fontos a minőség is. – Már az sem mindegy, milyen alapanyagból készül a maszk, hiszen azon keresztül lélegzünk, ezért fontos, hogy a gyártás higiénikus legyen. Ha nem megfelelő az anyagminőség, nem illeszkedik megfelelően, amivel ismét csak nem tölti be a funkcióját. Rengeteg a nem megfelelő minőségű maszk, az FFP3-nak vagy FFP2-nek látszó hamisítvány. Nem véletlen, hogy az összes nagy cégnek, amely orvosi védőfelszerelést importál Ázsiából, többszörösen és folyamatosan auditált, fix beszállítóik vannak, amelyek képesek megfelelő minőséget produkálni – hívta fel a figyelmet a szövetség társelnöke.

Fotó: Havran Zoltán

Magyarországon is számos vállalat állt át védőmaszkok gyártására, a nagyobbak közül például a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Tex Kft. Nagyjából egy hónap múlva bővül a kör: az orvosi eszközök gyártásában fél évszázados tapasztalattal rendelkező, debreceni székhelyű Dispomedicor Zrt. kifejezetten egészségügyi védőmaszkokat fog gyártani. Ifj. Nagy Antal vezérigazgató lapunknak elmondta: hajdúböszörményi üzemükben most zajlik az egyik gyártósor átalakítása, napi 250 ezer darab magas minőségű, speciális védőeszközt tudnak majd gyártani.

Egyhetes készlet

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) február elején jelentette be, hogy az ÁEEK által fenntartott Állami Egészségügyi Tartalékban (ÁEüT) jelenleg 1 176 752 darab egyszer használatos szájmaszk áll rendelkezésre, amelyek kiadására – az operatív törzs intézkedése esetén – azonnal készen áll. Az operatív törzstől megkérdeztük: rendelkeztek-e már az említett készlet felszabadításáról? Ha nem, ez mikor várható? Azt válaszolták: az egészségügyi védőeszközök – köztük a sebészeti szájmaszk és a speciális orvosi maszkok – beszerzése folyamatos, a raktárkészlet naponta változó, hiszen mind a hazai, mind a külföldi beszerzésekből folyamatos a készletek feltöltése és a kiszállítás is.

Hozzátették: minden védőeszköz kiosztása az operatív törzs által meghatározott rend szerint történik, minden védőeszközfajta oda kerül, ahol arra szükség van. A kórházakban egy hétre elegendő védőeszközt töltenek fel, a készletgazdálkodást a kórházparancsnokok ellenőrzik. A kiosztásnál természetesen elsők a betegellátásban dolgozó egészségügyi, azon belül is az infektológiai és intenzív osztályokon dolgozók, akik speciális védőfelszereléseket igényelnek.

Újabb szállítmányok Kínából

Egy hónap alatt 2,8 millió darab maszkot tud gyártani az a Kínából érkezett gépsor, amelyet a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben állítanak a koronavírus-járvány elleni védekezés szolgálatába. Orbán Viktor miniszterelnököt szombaton a helyszínen tájékoztatták arról, hogy a gépet 24 órában üzemeltetik majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak szombaton megvonta a Kína és Magyarország közti légi­híd hétvégi mérlegét: mintegy négymillió maszk, több mint 400 ezer védőruházat, százezer védőszemüveg, harmincezer pár kesztyű és több mint hatezer arcvédő plexi.

A repülőgépek emellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél. Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik. A tárcavezető hozzátette: a szombaton érkezett védőeszközök tízezer beteg ellátásához elegendők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.