Gyurcsányék elvettek egyhavi fizetést az orvosoktól és az ápolóktól

A Gyurcsány-kormány 2008-ban vezette ki a 13. havi bért, ami többek között érintette az egészségügyi dolgozókat is.

Forrás: ORIGO.HU2020. 10. 06. 16:47
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-kormány tizenkét évvel ezelőtt pénzügyi válságra hivatkozva vezette ki a 13. havi bért, ami többek között érintette az egészségügyi dolgozókat is. Ezzel Gyurcsányék egyhavi fizetést vettek el az amúgy is nehéz (anyagi) helyzetben lévő orvosoktól és ápolóktól. Az előterjesztést megszavazó képviselők közülük többen ma is a parlamentben ülnek, így Gyurcsány Ferenc, Gy. Németh Erzsébet és Vadai Ágnes.

A polgári kormány más irányvonalat képvisel: hiába van ugyanolyan súlyos válság, mint 2008-ban, a Fidesz megduplázta az orvosok bérét, és ilyen körülmények között is folytatja az ápolók béremelési programját.

Szombaton egyezett meg a magyar kormány és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az orvosok történelmi mértékű béremeléséről, illetve a hálapénz büntetőjogi szankcionálásáról. Jól mutatja a közös akaratot, hogy a kormány már hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amit ma délután megszavazott a parlament. Nem csak az orvosok járnak jól: folytatódik a szakdolgozók, így az ápolók tavaly elindított béremelési programja, így 2022-re 72 százalékkal fog növekedni a fizetésük. Csakhogy ez nem mindig volt így, a 2010 előtt hatalmon lévő baloldal drasztikusan lefaragta bérüket.

Egyhavi fizetést elvettek az orvosoktól Gyurcsányék

A második Gyurcsány-kormány idején, egész pontosan 2008 decemberében ugyanis elvették a 13. havi béreket, ami érintette az egészségügyi dolgozókat is.

A „13. havi illetmény kifizetési rendjének változásairól” szóló törvényjavaslatot eredetileg júliusban nyújtotta be a baloldali kabinet, amit szeptember végén-október elején tárgyaltak a képviselők. Ekkor még nem volt szó a 13. havi bér elvételéről, csupán arról, hogy az összeget ne évközben, havi részletekben, hanem decemberben egyszerre fizessék ki.

Csakhogy a zárószavazás előtt a kormány váratlanul egy módosító indítványt nyújtott be, amelyben már szerepelt a 13. havi bér elvétele. „A módosítás lényege, hogy meghatározott ideig nem kerül sor 13 . havi illetmény fizetésére” – olvasható a dokumentumban. Ezt azzal indokolták, hogy a pénzügyi válság miatt kialakult pénzpiaci helyzetben határozott kormányzati lépésekre van szükség.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferencék lépése nem meglepő módon nagy felháborodást okozott a nyilvánosságban, ami miatt a Fidesz név szerinti szavazást kezdeményezett a javaslat parlamenti szavazására.

Ez sem akadályozta meg azonban az MSZP és az SZDSZ képviselőit abban, hogy támogassák az orvosokat és ápolókat (is) megsarcoló indítványt.

Ma is a parlamentben ülnek

Azóta tizenkét év telt el, így mindenképpen érdekes, hogy a mai napig több olyan baloldali politikus is helyet foglal az Országgyűlésben, akik annak idején megszavazták az előterjesztést, azaz a 13. havi bér megvonását. Név szerint ők azok a politikusok, akik ma is parlamenti képviselők, önkormányzati vezetők vagy uniós képviselők:

  • Arató Gergely (MSZP, ma már DK)
  • Botka László (MSZP, ma már pártnélküli)
  • Burány Sándor (MSZP)
  • Gy. Németh Erzsébet (MSZP, ma már DK)
  • Gyurcsány Ferenc (MSZP, ma már DK)
  • Hajdu László (MSZP, ma már DK)
  • Hiller István (MSZP)
  • Horváth Csaba (MSZP)
  • Korózs Lajos (MSZP)
  • Mesterházy Attila (MSZP)
  • Molnár Csaba (MSZP, ma már DK)
  • Molnár Gyula (MSZP)
  • Molnár Zsolt (MSZP)
  • Oláh Lajos (MSZP, ma már DK)
  • Szakács László (MSZP)
  • Tóth József (MSZP)
  • Ujhelyi István (MSZP)
  • Vadai Ágnes (MSZP, ma már DK)
  • Varga László (MSZP)
  • Varju László (MSZP, ma már DK)
  • Ahogy az látható, hogy a névsorban feltűnően sok a DK-s politikus.

    Többek között Gyurcsány Ferenc pártelnök, Vadai Ágnes, Varju László, Oláh Lajos és Hajdu László parlamenti képviselő is támogatta az egyhavi fizetés elvételét.

    Megjegyzésképpen: Donáth László, volt szocialista képviselő, evangélikus lelkész, és Szanyi Tibor, volt MSZP-s honatya is megszavazta a törvényjavaslatot.

    Támogatja az egészségügyi dolgozókat a jobboldali kormány

    A baloldali kormányok megszorító politikájával szemben a 2010 óta kormányzó polgári kabinet más irányvonalat képvisel.

    Tavaly a kormány elindította a szakdolgozók, így az ápolók béremelési programját, ami az anyagi megbecsülésen túl életpályát kínál az ágazatban dolgozóknak. A program 2019-ben 8 százalékos fizetésemeléssel kezdődött, amit idén januárban 14 százalékos béremelés követett. Ezzel még nincs vége: novemberben 20 százalékos emelés érkezik, hogy aztán végül 2022-ben egy újabb 30 százalékos emelés jöjjön. Ez összesen 72 százalékos pluszt jelent az ápolóknak.

    Az orvosok fizetése szintén drasztikusan emelkedik, sőt, esetükben történelmi béremelésről lehet beszélni, hiszen kétszer annyit vihetnek majd haza.

    2023-tól ugyanis egy negyvenéves gyakorlattal rendelkező orvos 2 millió 380 ezer forintot keres majd, a kezdő fizetés pedig 687 ezer forintra fog emelkedni a ma megszavazott törvényjavaslat értelmében – olvasható az Origo cikkében.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.