A Gyurcsány-korszakot idézik Karácsony trükkjei

Számlák, Karácsony Gergely zuglói polgármester által jegyzett értesítés, illetve szintén a baloldal főpolgármester-jelöltje által szignózott négyoldalas bérleti szerződés bizonyítja, hogy tavaly októberben több száz millió forintos gyanús pénzmozgás történt a polgármesteri hivatal és a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. között. Az ügyben tett feljelentés megérkezett a Fővárosi Főügyészségre.

2019. 07. 12. 5:55
null
A polgármester kétes ügylete miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség vizsgálja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A történet, amit most előhoztak, igazából úgy áll, hogy az egykori fideszes polgármester, Papcsák Ferenc által betett részvények ellenértékének a jó részét a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft. tulajdonosi jóváhagyás nélkül elherdálta.

Miután ez kiderült, leváltottuk a Fidesz-képviselőből lett ügyvezetőt. A cég által üzemeltetett pályákat természetesen fejlesztjük tovább – reagált és terelt Karácsony Gergely tegnap a Facebook-oldalán a PestiSrácok.hu-n megjelent levél kapcsán. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István kedden hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen, amely jelenleg vizsgálja a benyújtott iratban foglaltakat.

A polgármester kétes ügylete miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség vizsgálja
Fotó: Mirkó István

Mint azt a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok is bizonyítják: tavaly (több mint négy évvel Papcsák Ferenc leköszönése után) a zuglói önkormányzat a százszázalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben csökkentette a korábbi bérleti szerződés felmondásával és egy új megkötésével.

Az önkormányzati tulajdonú kft. ügyvezetőjét tavaly szep­tember 26-án szólította fel Karácsony Gergely, hogy a Kövér Lajos utca 5–9. és a Mogyoródi út 130. alatti sportpályákra, valamint a Soltvadkert, Tavirózsa utca 2. alatti gyermektáborra vonatkozó, 2018. október 1-jétől 2019. december 31-ig tartó időszakra szóló új bérleti szerződést haladéktalanul írja alá.

A szintén a polgármester által jegyzett ingatlanbérleti szerződésben – amelyet a felek szeptember 26-án alá is írtak – a három említett ingatlanra vonatkozóan 15 hónapra összesen 457 252 534 forint szerepelt bérleti díjként. Meg kell jegyezni, hogy eredetileg 2019-re mindösszesen 137 252 534 forint lett volna az éves díj, tehát irreálisan sokba, 320 millióba forintba került a tavalyi utolsó negyedév.

A kft. még aznap átutalta a 320 millió forintot, melyet az önkormányzat bankszámláján jóváírtak. A pénz beérkezése után hat nappal azonban a céggel kötött szerződést az önkormányzat felrúgta. A zuglói polgármesteri hivatal által szabálytalanul kiállított úgynevezett stornószámlán a fizetési határidő (2018. október 1.) előbb járt le, mint ahogyan azt kiállították (2018. október 2.).

Azonban a trükk itt nem ért véget, mivel a szerződésbontás kapcsán az önkormányzat egyetlen forintot sem fizetett vissza a vállalt határidőre, s csak 2019-ben számolt el a tulajdonában lévő társasággal. Az is érdekes, hogy a bérleti szerződés megszüntetéséről nem született képviselő-testületi döntés, az a stornószámlán szereplő pecsét szerint a polgármesteri hivatal magánakciója volt.

A fentiek miatt fennáll a gyanú, hogy a kft. törzstőkéjének időleges elvonásával a fizetésképtelenség határán táncoló önkormányzat pénzügyi kimutatásait akarták kozmetikázni, de az sem lehetetlen, hogy a cég csőd szélére juttatásával az ingatlanok magánosítása is felmerülhetett.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy Zugló az egyetlen olyan önkormányzat, amely ellen bírósági fizetésképtelenségi eljárás van folyamatban.

Korábban is megpróbálta

Nem az első eset, hogy Karácsony Gergely pénzt próbált elvonni a kerület költségvetési nehézségei miatt. A polgármester tavaly októberben – szintén a kerületi képviselő-testületet megkerülve kétszázmillió forinttal próbálta megkurtítani a zuglói szakorvosi rendelőintézet büdzséjét, majd amikor jelezték neki, hogy emiatt az intézményt be kell zárni, gyorsan visszatáncolt, és csak ötvenmillió forint elvonásáról döntött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.