A járvány alatt sem álltak le a turisztikai fejlesztések

Bölcsődei férőhelyek bővítéséről és további egészségügyi fejlesztésekről is döntött a Novák Katalin vezette, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs. A mai ülésen a turizmus is terítékre került, a koronavírus által padlóra küldött ágazatban idén jelentősen növekednek a számok a múlt évhez képest.

2021. 07. 13. 11:53
NOVÁK Katalin
Zánka, 2021. július 8. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter beszédet mond a 96 millió forintos kormányzati támogatással felújított Szélkirálynõ katamarán avatásán a zánkai Erzsébet-táborban 2021. július 8-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványhelyzet nyugalmi állapotban van, szerencsés módon kevés a megbetegedés és a haláleset, ami elsősorban a magas átoltottságnak köszönhető – jelentette ki a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin. A mai tanácskozáson Müller Cecília tiszti főorvos is részt vett. – Örömteli, hogy meghaladta az 5,5 milliót az oltottak száma – mondta Novák, aki mindenkit, aki még nem tette, arra kért, hogy vegye fel a vakcinát.

Az operatív törzs mai ülésén döntöttek arról, hogy bölcsődei férőhelyek létrehozását szolgáló pályázatot hirdetnek.

2,8 milliárd forintos keret nyílt meg családi és munkahelyi bölcsődék létesítésére.

Augusztus 15-ig lehet benyújtani első körben a pályázatokat. – Ezek a bölcsődék rugalmasabban működnek, mint a hagyományosak, de a támogatásukra biztosított összeg magas – mondta Novák Katalin, aki minden munkaadót arra biztatott, éljen az új lehetőséggel. Azt is megjegyezte, hogy itthon még nem bevett ez a típusú gyermekfelügyelet.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a 96 millió forintos kormányzati támogatással felújított Szélkirálynő katamarán avatásán a zánkai Erzsébet-táborban 2021. július 8-án
Fotó: MTI/Varga György

Tovább bővülnek az Erzsébet-táborok: Csillebércen, és Galyatetőn is fel kell újítani a már az alapítvány tulajdonában lévő táborhelyeket – derült ki a tájékoztatón. Novák Katalin a múlt héten meglátogatta a zánkai Erzsébet-táborban nyaraló gyermekeket. – Háromezer gyermeket tudnak egy héten fogadni – számolt be róla miniszter. – Vasárnap érkeznek, péntekig vannak ott, és ezen a napon már érkeznek a családok, akik hétvégén vehetnek részt a családi táborban – részletezte a politikus, aki arról is szólt, hogy

a napközis táborok is nagyon népszerűek; ezekben 71 ezer táborozót tudnak fogadni idén nyáron.

Fonyódligeten zajlik a felújítás, augusztus elsejétől jurtatáborként fogadja majd a gyermekeket a Balaton déli partján fekvő Erzsébet-tábor.

A gyermekpszichiátriai ellátás kapacitásnövelésére

a Szent János Kórház és szakrendelőnek 1,2 milliárd forintos forrást biztosítana a kormány,

erről is szó volt a mai operatív törzs ülésén. Novák Katalin beszélt arról is, hogy a járvány alatt növekedett azon gyerekek száma, akik ellátásra szorulhatnak.

Kilencezer egyetemi hallgató, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, ingyenes belépőt kap az augusztusi EFOTT-ra – ezt az ITM előterjesztése alapján biztosítja majd a kormány. A falunapokat és vidéki fesztiválokat is támogatásáról fogja biztosítani a kormány – az erről szóló döntésről későbbre ígért tájékoztatást a miniszter.

A turizmust érintő döntésekkel kapcsolatban Novák Katalin elmondta, hogy a Szép-kártya zsebei között továbbra is szabad az átjárás, és az összegeket is megemelték.

– A járvány hullámai lekövethetők a gyermekszám változásában. Összességében negatív hatással volt a koronavírus az életnek erre a területére – jelentette ki egy kérdésre válaszolva a miniszter. Hozzátette: a kormány feladata, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, ne legyen olyan, aki anyagi okok miatt mond le a gyermekvállalásról.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője arról beszélt, hogy 2011 óta minden évben rekordot döntött a turizmus Magyarországon, úgy tűnt, hogy ez a tendencia 2020-ban folytatódhat. Kilenc év alatt másfélszeresére nőtt a turizmus, amely ágazat 400 ezer családnak biztosított megélhetést.

A kormány elsőként jelentette be a turizmust segítő programját, a járvány alatt 800 milliárd forinttal támogatták az ágazatot.

– A válságra soha nem a megszorítás a jó válasz – magyarázta Guller Zoltán, aki arról is szólt, hogy a turisztikai fejlesztéseket nem állították le a koronavírus-járvány idején.

– A belföldi forgalom a számításaink szerint erősebb lesz, mint a tavalyi év volt – jelentette ki Guller Zoltán. Szerinte jó úton haladnak, a tavalyi évhez képest a számok emelkednek. – A SZÉP-kártyákon kint lévő összeg jelenleg 198 milliárd forint, ez is magasabb, mint a tavalyi szám, a júniusi költség pedig kétszer akkora, mint tavaly – fejtegette Guller Zoltán.

A falusi turisztikai szolgáltatók kérésére elfogadta az operatív törzs azt a javaslatot, hogy 16 főig meleg ételt adhassanak ki ezeken a vidéki kisebb szálláshelyeken – jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője.

– Budapest turisztikai modellje, amely 93 százalékban a külföldiekre épült, megbukott

– jelentette ki kérdésre válaszolva Guller Zoltán, aki azt is hozzátette, várják az átalakítási javaslatokat, ezeket a lehetőségekhez mérten támogatni is fogják, de ez a nyár még alapvetően a vidékről fog szólni. – Ha vendég van, minden van – vette át a vezérigazgató a miniszterelnök korábbi, „Ha munka van, minden van” kijelentését arra a kérdésre válaszul, hogy lesznek-e további támogatások az ágazatban. Guller Zoltán rögzítette: mindent megtesznek, hogy újra növekedjen a Magyarországra érkező turisták száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.