Offenzívában a koronavírus brit mutánsa

A hét második felében adják be a hétvégén elhalasztott AstraZeneca-oltásokat.

Veres László István
2021. 03. 08. 12:45
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beoltottak száma meghaladta az egymillió főt, közel 308 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Ezzel a lakosság átoltottságát tekintve a második helyen állunk az unióban – mondta el Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette: hazánkban az átoltottsági arány meghaladta a 10 százalékot (10,05 százalék), ami több mint az EU-s átlag (6,23 százalék) másfélszerese.

– A vakcináció folyamatosan zajlik, ezen a héten is várunk Pfizer-oltóanyagokat. Valamennyi vakcinát felhasználunk, a hétvégén elhalasztott AstraZeneca-oltási kampányt pedig a hét második felében hajtjuk végre – közölte. Müller Cecília ismertette, hogy az előző napon 2696 volt az új fertőzöttek száma, és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

– Nagyon magas az aktív fertőzöttek száma is, és jelenleg 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen – tudatta a szakember, hozzáfűzve: a múlt héten 33 százalékkal többen kerületek kórházba, mint az azt megelőző héten, és a hétvégén 129 fővel nőtt a lélegeztetett betegek száma, ami egy hét alatt megduplázódott. Kitért rá, hogy egyre több a fiatal, kórházi ellátást igénylő fertőzött is. Azokat pedig, akiknek az elhúzódó gyógyulást követően maradványtüneteik vannak, az úgynevezett Covid-ambulanciákon fogadják.

– A vírus reprodukciós rátája sajnos még mindig magas értéken áll, ez most 1,4. Ezt kell megtörni, amit a védelmi intézkedésekkel és az oltásokkal lehet elérni – hangsúlyozta. A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az NNK laboratóriumában eddig 1307 mintában a brit, 13 esetben a cseh, 145 mintában pedig egyéb, járványügyi szempontból nem releváns vírusmutánst mutattak ki. – A vírusvariáns első, legjellemzőbb tünete a köhögés, ami a leginkább segít a fertőzés továbbadásában. Ezért nagyon fontos betartani a minden közterületen elrendelt maszkviselést – emelte ki Müller Cecília, majd azt tanácsolta, hogy a következő hetekben csak egészséges gyermek menjen egészséges nagyszülőhöz. Jelezte: a nagyszülők a második oltást követően egy héttel számítanak védettnek. Elmondta azt is, hogy az 1818-as számra telefonálhatnak azok, akiknek a regisztrációkor megadott adataiban módosítás szükséges. A pontosítást az [email protected] honlapon is lehet kérni. Az országos tiszti főorvos tudatta, hogy a járványhelyzet kikényszerítheti a magánszolgáltatók bevonását az ellátásba.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a március 8-tól március 22-ig tartó újabb védelmi intézkedéseket. Ezek a következők:

– Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

– Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, mosási, ügyvédi, kölcsönzési és járműszerviz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

– Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

– Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, de az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

– A kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között.

– A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

– A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

– A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzés javasolt. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

– A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

– A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

– Szigorodik a határátlépés, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a hétvégén összesen 481 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta Kiss Róbert alezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hozzátette: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg. Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt a hétvégén 1646 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Tudatta azt is, hogy a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 160 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző három napon 13 274 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 37 343 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4173-an vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.