A Liget-projekt megvalósítása mellett áll ki az írószövetség

Nyílt levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez a Magyar Írószövetség elnöksége. Ebben arra kérik Budapest vezetőit, hogy emelkedjenek felül politikai szempontjaikon, és vegyék figyelembe, hogy a Liget-projekttel kapcsolatban már történt széleskörű egyeztetés, amelynek eredménye az a páratlan kulturális nagyberuházás, amelyet most az építési szabályzat megváltoztatásával akarnak felülírni. Közölték: ez nem nevezhető sem korrekt, sem a közjót szolgáló lépésnek, és nem utal felelős, távlatos szemléletre, ezért a módosítás visszavonását javasolják.

Veres László István
2020. 05. 29. 16:34
null
A Liget-projektnek minden szükséges engedélye megvan Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Írószövetség székháza évtizedek óta a Városliget közelében található, a liget sorsa ezért sem közömbös számunkra – írják a levél megfogalmazói, hozzátéve, hogy a szomszédság nem kizárólag földrajzi, hiszen a kultúra ezer szállal köti össze az írókat, költőket, drámaírókat, irodalom- és művészettörténészeket, valamint a zenei és a múzeumi szférát. – És van még egy fontos szál, amely összeköti a művészeti és a kulturális élet szereplőit: a jövő olvasóinak, a jövő zene- és kultúraszerető közönségének a kinevelése. A Liget-projekt számunkra nem egyszerűen egy világra szóló kulturális beruházás, ennél sokkal több: befektetés a magyar műveltség jövőjébe – érvel az írószövetség.

– Vajon hányan találkozhatnak majd a kortárs szerzők műveivel a Gyermek- és Ifjúsági Színházban, hány író, költő nyit majd meg kiállításokat, hány irodalmi mű mutatkozik majd be az Új Nemzeti Galériában vagy épp a Magyar Zene Házában. S a fő kérdés: vajon hányan részesülnek maradandó kulturális élményben, ezekben a világ vezető építészei által tervezett terekben, s vajon ennek hatására hány gyermek vagy fiatal választja majd a művészeti, az irodalmi pályát – teszik fel a „költői kérdést” a főpolgármesternek. Levelükben fontosnak tartották megemlíteni, hogy a Liget-projekt egy egész nemzet számára biztosítja a kulturális igények és szükségletek magasabb szintre emelését, ezért azt javasolják a főváros vezetésének, hogy döntése meghozatalakor vesse el a politikai szempontokat, mert azok semmiképpen sem mérhetők a Liget-projekt magyar műveltségben, jövőnk építésében játszott szerepéhez. – Kérjük tehát, hogy mérlegeljék döntésük következményeit, és vonják vissza az építési szabályzat módosítására benyújtott javaslatukat! – zárul a közlemény.

Amint a Magyar Nemzet arról korábban beszámolt: Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje már tavaly januárban közölte, hogy megválasztása esetén kezdeményezni fogja a Liget-projekt leállítását, mert szerinte őrültség egy parkban építkezni, erre inkább Budapest egyik rozsdaövezetét tartaná megfelelő helyszínnek. Főpolgármesterré választását követően hamar bebizonyosodott, hogy a nyugati világ legnagyobb kulturális célú beruházása valóban a balliberális városvezetés célkeresztjében van. Mivel a Liget-projekt beígért teljes leállítása nem volt megvalósítható, az új városvezetés már csak a még el sem kezdett, azonban jogerős építési engedéllyel rendelkező intézmények, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítését nem támogatta.

Az önkormányzati választást követően, október végén internetes aláírásgyűjtés kezdődött a Liget-projekt megmentéséért, a civil kezdeményezést eddig több mint hatvanezren támogatták, és egy friss közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy a fővárosiak nyolcvan százaléka kiáll a Városliget komplex megújítása mellett. Mindezek dacára a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés februárban változtatási tilalmat rendelt el a Városliget területére.

A Karácsony Gergely jegyezte dokumentum miatt Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa nyílt levelet írt, amelyben felhívta a Párbeszéd politikusának figyelmét, hogy ettől az érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkező projektek nem fognak leállni, ellenben több zöldfejlesztés is ellehetetlenülhet. Az anomáliát egy, az Országgyűlés számára Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által áprilisban benyújtott törvényjavaslat oldotta fel. A Városliget-törvénynek elnevezett jogszabály megszüntette a Városligetben érvényben lévő változtatási tilalmat, ezzel elhárult az akadály a park zöldfelületi fejlesztései elől. A napokban azonban újabb jogi akadályt gördített a Városliget történelmi megújítása elé a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat. A már rangos nemzetközi díjakkal is elismert Liget-projekt megvalósítását most a Városligeti Építési Szabályzat módosításával próbálják végleg ellehetetleníteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.