A Rákóczi Szövetség táborai várják a magyar fiatalokat

A magyarság, a következő nemzedék összetartozása, hagyományőrzése a biztosítéka a magyar nép jövőjének.

Végh Attila
2020. 07. 07. 11:00
null
Több ezren tölthetik tartalmasan a nyarat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság, a következő nemzedék összetartozása, hagyományőrzése a biztosítéka a magyar nép, Magyarország jövőjének. Maga a hely szelleme is ezt sugallja, Sárospatak, Kassa, az első honfoglalás kori magyar temető, a kuruc kor, a nemzeti függetlenség emlékeinek közelségében pihenhetnek a gyerekek – mondta megnyitó beszédében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tegnap Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolások táborának megnyitóján. Az államtitkár hozzátette: az idei, 21. táborozó szezon után hatalmas fejlesztésekbe kezdenek, jövőre új, modern környezetben várja a diákokat a sátoraljaújhelyi bázis, melyhez a kormány 1,6 milliárd forinttal járul hozzá.

A harmincéves Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei és a világ magyarságának szolgálatában igyekszik lehetőségeit felhasználva segíteni a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar közösségek ügyét. A 28 ezer taggal és ötszáz helyi szervezettel rendelkező, a magyar fiatalokat tömörítő szövetségnek a Kárpát-medence háromszáz középiskolájában vannak tagjai, elsősorban őket érintik a rákóczis programok, táborok.

Több ezren tölthetik tartalmasan a nyarat
Fotó: Mirkó István

Idén 15 nyári táborban négyezer magyar ajkú fiatal töltheti tartalmasan a szünidőt. 2019 márciusában a magyar kormány jóvoltából a Rákóczi Szövetség megvásárolhatta a sátoraljaújhelyi Várhegy üdülőt. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly a nemzeti összetartozás napján ezer Kárpát-medencei és a nagyvilágból érkező magyar diák előtti nyitóbeszédével adta át a tábort a fiataloknak.

Ebben az évben a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet következtében sokáig kérdéses volt, hogy 2020-ban lesz-e táboroztatás. A fertőzés elleni sikeres küzdelem eredményeként július elejétől augusztus végéig várják a diákokat. Ezek az együttlétek nemcsak a kapcsolatépítést, a pihenést szolgálják, de jó alkalmat teremtenek a magyar identitás erősítésére is: a nyári táborokba a magyar tudomány, a közélet, a gazdaság és a művészvilág számos képviselője is ellátogat. Egyszerre háromszáz erdélyi, felvidéki, vajdasági fiatal töltheti aktív kikapcsolódással a nyarat az anyanyelvi, magyar történelmi hagyományokra épülő táborokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.