A siker kulcsa bennünk van, arattunk egy szakaszgyőzelmet

Németországgal ellentétben nekünk magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok.

Bácskai Balázs, Veres László István
Forrás: Kossuth Rádió, Facebook2020. 07. 03. 7:39
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Németországgal ellentétben nekünk magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok.

– A siker kulcsa bennünk van. A járvány első hullámával szemben győzelmet arattunk, és azt kell most megérteni, hogy ez egy szakaszgyőzelem.

Nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát.

Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni annak érdekében, hogy ne kapjuk el a fertőzést – kezdte a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában.

– Miután nem tudjuk az országot kiszakítani Európa térképéről – meg nem is akarjuk –, ezért a környező világ hatással van ránk. Itt kell észnél lenni.

Itt kell jó és okos döntést hozni, hogy hova megyünk nyaralni. Persze a magyar ember olyan, hogy ha nem látja évente legalább egyszer a tengert, akkor úgy érzi, hogy börtönben van, legalábbis sokan vagyunk, akik így érezzük. Ez egy nagyon erős érzés a magyarok szívében, de lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani, tehát jól gondolja meg mindenki, hogy hova megy nyaralni.

– Azt szeretném kérni a magyaroktól, hogy ha már itt a nyár, az ember úgy érzi, hogy kitört a szabadság, és ez részben így is van, de csak részben. Az óvatosságot mindenképpen őrizzük meg. A kormány pedig figyeljen, ne nyaralgasson, hanem figyeljen – hangsúlyozta a kormányfő. – Szerintem jó néhány hétig itt kell lennünk a hivatalban, és arra kell törekednünk, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet.

Most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is

Az operatív törzs legújabb döntését ismertetve kijelentette: a környező országokban növekvő fertőzésszám miatt vissza kell térnünk a korábbi rendhez, amelyben korridorokon keresztül lehetett közlekedni a külföldieknek.

– Eddig azt gondolta az ember, hogy a migráció csak a közbiztonsági helyzetet rontja le. De most, ha ön megnézi a növekvő számokat, akkor azt látja, hogy

a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő országokban nő a fertőzések száma, tehát most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is.

Hozzátette: meg is erősítettük a határvédelmet, az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt, tehát növekvő számokkal küzdünk. Több mint negyven százalékkal megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. Tehát szükség van a rendőreinkre, szükség van a katonáinkra. Amikor a határt kell védeni, akkor pedig különösen fontos, hogy ott legyünk a rendőreink és a határőreink mellett, emelte ki Orbán Viktor.

– Legutóbb kaptunk egy döntést, amely a tranzitzónát kritizálta, illetve annak a működését szüntette be. Sokat gondolkodtunk, hogy végrehajtsuk-e, mivel a tranzitzóna minden kényelmetlenséggel együtt is sokkal jobb volt, mint egy börtön, tekintettel arra, hogy Szerbia felé el lehetett hagyni – közölte szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott: mi azt mondtuk, hogy ez nem fogva tartás, de a brüsszeliek szerint az. – Nem tudtunk mit csinálni, bezártuk, mostantól kezdve, ha bármely migráns jogilag elfogadható módon akar bejutni hazánkba, akkor a szomszédos országok nagykövetségén kell leadni az igényét, ott kell várakozni, aztán ha pozitív döntés születik, akkor jöhet Magyarországra. Ezzel nem kecsegtetnék egyébként senkit, túl nagy várakozásokat nem ébresztenék e tekintetben, tehát mi úgy válaszoltunk a brüsszeli támadásra, hogy még keményebbé tettük a határvédelmet – tette hozzá.

A legkeményebben kell fellépni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a múlt héten Bécsben zavargások voltak, Stuttgartban pedig bandaháború zajlott, ezért ha azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, a legkeményebben kell fellépni, és ezt meg is fogjuk tenni.

– Nem is érzem magam árulónak, ha Brüsszellel kell vitatkozni,

mert volt erről is nemzeti konzultáció, amelyből kiderült, hogy az ország elsöprő többsége ezt az álláspontot támogatja – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a nemzeti konzultációk iránytűként szolgálnak a kormány számára, ez így lesz a járványügyi védekezésben is. Jelezte, hogy a mostani nemzeti konzultáció alapvetően az egészségügy, a gazdaság újraindítása és a járvány körül forog, de néhol összeér a migrációval is, így van olyan kérdés, amely egyszerre vonatkozik mindkettőre.

– Megértem Brüsszelnek azt a törekvését, hogy minél hamarabb újra akar indítani a gazdaságot, hiszen bizonyos országok komoly bajban vannak – közölte Orbán Viktor, aki úgy vélekedett, bár mi szegényebbek vagyunk, mint a nyugatiak, de a gazdaságunk versenyképesebb, és rendezettebbek a pénzügyeink is, ugyanis mi fölszálló ágban vagyunk. Nyugat-Európa egy teljesen másik helyzet, tehát érthető, ha Brüsszel mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy a turizmus, a kereskedelem, a szállítás minél intenzívebb, minél erőteljesebb legyen. Hozzáfűzte: a nyugati gazdaságoknak tényleg szükségük van erre, mert ők nagyon nagy bajban vannak, mivel nem tudják megtermelni azt az összeget, amit elköltenek.

Nem engedjük, hogy baleknak nézzenek bennünket

A kormányfő elmondta: a mostani európai uniós segélycsomag valójában egy általunk nyújtott segítség a déli, az unióhoz korábban csatlakozott, nálunk gazdagabb országoknak. – Azt hiszem, hogy egy új helyzet van, amit a magyar emberek még nem igazán vagy csak lassan realizálnak, hogy az egész közép-európai térség helyzete megváltozott, egy más perspektívából érdemes nézni a világot. A közép-európaiak kihúzhatják magukat, a járvány elleni védekezés sikeresebb volt, mint Nyugaton, a pénzügyeink rendezettebbek, a gazdaságunk versenyképes. Egy baj van, hogy szegényebbek vagyunk, de ennek történelmi oka van – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, ő gyakran ostorozza a brüsszeli bürokratákat, de elismeri, hogy most nincs könnyű dolguk, mert sok különböző szempontot és Európa teljesen más gazdasági helyzetben lévő régióinak az érdekeit kell összeegyeztetniük.

– Mi készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a bajba jutott délieknek, de közben azt szeretnénk, hogy fair elbánás legyen, tehát balekok azért nem akarunk lenni

– húzta alá.

Megjegyezte: a következő 2-3 hétben késhegyre menő viták zajlanak majd Európában a gazdaság újraindításának kérdésében. – De én ebben is nyugodt vagyok, mert a parlament ma el fogja fogadni a költségvetést, amelyben stabil tények és számok szerepelnek. Van benne egy komoly járványfelkészültséget segítő alap és egy gazdaságvédelmi alap. Mind a kettő jól fel van töltve. Mind a kettő működni fog. Az első szakaszt megnyertük, most a másodikat kell megnyernünk, amelyben azt vállaltuk, hogy legalább annyi munkahelyet teremtünk, amennyi tönkretesz a vírus. Ha az ember elolvassa azt a költségvetést, akkor látja, hogy persze nem lesz kolbászból a kerítés, de nagyon komoly dolgok lesznek: hozzá fogunk kezdeni a 13. havi nyugdíj visszaépítéséhez, illetve ha az asszonyok szülnek, akkor az első fél évben járó csed nevű ellátás összegét a fizetésük száz százalékára emeljük. Több pénzt fog kapni az, aki szül, mintha nem szült volna és a munkahelyén tartózkodna. Részben a nyugdíjasoknak, részben a fiataloknak ez a költségvetés önbizalomra ad okot. Tehát én úgy látom, ha továbbra is óvatosak leszünk, és nem lesz második hullám, ha észnél vagyunk a határvédelemnél, végrehajtjuk a költségvetést, továbbra is a beruházásokat és a munkahelyteremtő, értékteremtő gazdasági tevékenységet támogatjuk, illetve nem engedjük, hogy baleknak nézzenek bennünket Nyugaton, akkor Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból – tette hozzá a miniszterelnök.

Az ellenzéknek nincs könnyű dolga

– Az ilyen egyszerű gondolkodású ember, mint én, már elvesztette a fonalat, hogyha a baloldalról van szó – mondta a kormányfő arra felvetésre, hogy az MSZP és az ellenzék elégedetlen a költségvetéssel, amelyről ma szavaz az Országgyűlés. A kormányfő szerint a jelenlegi helyzetben a baloldal nem állt az ország mellé a bajban, és az emberek félelmét kihasználva próbálták manipulálni őket. Orbán Viktor elmondta: ő is volt ellenzékben, és korántsem volt hibátlan a politikája, „de

az, amit a baloldal csinál most, az egész egyszerűen fölfoghatatlan”.

A kormányfő az ellenzék helytelen politizálása kapcsán megemlítette azt, hogy Brüsszelben jelentik fel hazájukat, valamint azt is, hogy „kilopkodják a postaládából a konzultációs kérdőíveket, és megfosztják az embereket attól a lehetőségtől, hogy válaszoljanak”. – Én arra kérek mindenkit, hogy töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultációt. Ha a magyar emberek nem szimpatizálnak a kormánnyal vagy nem tetszik nekik a konzultációs kérdés, nem küldik vissza – összegzett a miniszterelnök, aki szerint a konzultációs ívek lopkodása olyan lépés, amelyet józan gondolkodású ember aligha tud követni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ellenzéknek nincs könnyű dolga. A kormányfő szerint a hagyományos baloldal például támogatja a nyugdíjasokat. – A mostani kormány éppen visszavezeti azt a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit ők elvettek. Egy rendes baloldali támogatja a béremeléseket. Ők egyhavi jövedelmet, a 13. havi fizetést vették el, mi pedig folyamatosan emeljük a béreket – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint bár most jobboldali kormány van Magyarországon, mert a kabinet a nemzeti és keresztény értékek alapján áll, de a programot nézve ez egy nemzeti kormány, és a nemzetben a baloldali gondolkodás is benne van – emelte ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a baloldali pártoknak támogatnia kellene azokat a javaslatokat, amelyek az ő értékrendjükbe is beleférnek.

– Ha az ember mindenre nemet mond, akkor arra a sorsra jut, mint amilyen sorsban most szenved a baloldal

– mondta a kormányfő.

Most nem a birodalomépítés ideje van

Az EU hétéves költségvetéséről szólva elmondta: a tárgyalások során azt tapasztalták, hogy megpróbálták megosztani a V4-eket, „mert például Szlovákiának többet kívántak juttatni, mint Lengyelországnak vagy Magyarországnak”. A régióval kapcsolatban Orbán Viktor szerint egy szemléletváltozás van folyamatban: Németország és Közép-Európa fejlődik, miattuk versenyképesebb az EU, és „ettől a régiótól remélik, hogy kihúzza egész Európát a bajból”. – Okosan kell nekik bánni ezzel az erővel – emelte ki a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy „Európának össze kell tartania, mert így több esélyünk van arra, hogy egy európai gazdaság részeként legyünk sikeresek”. Hangsúlyozta: ehhez az is kell, hogy Brüsszelben ne akarjanak ránk kényszeríteni olyan életmódot, amit a magyar, a cseh meg a lengyel nem akar élni.

– Nem a birodalomépítés, hanem a nemzetállamok okos összefogásának az ideje következett el

– összegzett a kormányfő.

Meg fogjuk oldani a problémáinkat

Orbán Viktor szerint a soros német EU-elnökség alatt a gazdasági vitákban jó eséllyel meg tudnak állapodni a felek, ám a kormányfő szerint a migráció kérdésében gyökeresen eltér az álláspont. – A tüzet meg a vizet nagyon nehéz egyesíteni, hogy az valahogy működjön – mondta a kormányfő, aki szerint a németek jól láthatóan úgy döntöttek, hogy a demográfiai problémáikat migrációval próbálják orvosolni. – Mi, magyarok ezt nagyon nagy bajnak tartanánk, mi láttuk azt, hogy milyen, amikor a muszlim világból közösségek érkeznek Magyarországra – emlékeztetett a miniszterelnök, aki szerint a muszlim világból érkező népességutánpótlás nem eredményezne békés, biztonságos, kiegyensúlyozott, keresztény magyar életet.

– Márpedig békés, biztonságos, magyar és keresztény elveken épülő társadalmi életet szeretnénk Magyarországon, ezért nekünk magunknak kell megoldani a demográfiai problémáinkat, vagyis nekünk magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok – hangsúlyozta Orbán Viktor. Míg a németek technikai eszköznek tekinti a migrációt, amellyel pótolni lehet a hiányzó népességet és munkaerőt, addig

a magyarok pontosan tudják: „lehet, hogy munkaerőt vársz, de embereket kapsz a kultúrájukkal, a hagyományukkal, a konfliktusaikkal, a tőled különböző világlátásukkal, és ennek előbb-utóbb hatása lesz a te életedre”

– állapította meg a miniszterelnök.

– Mi nem hiszünk az egymás mellett élő, párhuzamos társadalmakat adó különböző népcsoportok békés egymás mellett élésében – emelte ki. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem szabad elfelejteni: ahol nagy számban migránsok vannak, mind gyarmattartó országok voltak. – Magyarország nem akarta, hogy gyarmat legyen, és mi sem akartunk gyarmatokat tartani. A mi életösztönünk, kultúránk, felfogásunk ebben az ügyben egészen más.

Mi hiszünk abban, hogy Magyarország a magyaroké, és mi, magyarok meg is oldjuk a problémáinkat

– állapította meg Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.