Akár nyolc évet is kaphatnak a fogolyzendülés résztvevői

Erőszakkal kellett letörni 2018-ban a három, magát a cellában elbarikádozó elítélt ellenállását.

2020. 11. 24. 10:15
null
Ramnicu Sarat, Buzau County, Romania, October 2, 2009: Ramnicu Sarat prison is a former prison located at 53 Ion Mihalache Street in Ramnicu Sarat, Buzau County, Romania. From 1955 to 1963, a significant number of prominent political prisoners were held here by the communist regime and now the building is listed as a historic monument. Fotó: Gabriel Petrescu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban ritkán fordul elő fogolylázadás, vagy ahogy a büntető törvénykönyv megfogalmazza: fogolyzendülés. Az ilyen rendkívüli eseményeket a büntetés-végrehajtás (BV) speciális egységei, az úgynevezett műveleti csoport tagjai számolják fel. Ahogy 2018 januárjában is történt, amikor három fogvatartott zárkózott be a Kozma utcai fegyház épületének egyik zárkájába, és a felszólítás ellenére sem nyitottak ajtót.

A Hír TV Riasztás című bűnügyi magazin riportere ma este megszólaltatja a zendülés két még élő résztvevőjét is.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője magyarázta el a jogi tudnivalókat:

– Szigorú szabályok vonatkoznak a fogvatartottak életére, komolyan odafigyelnek a büntetés-végrehajtásban dolgozók, hogy a rend meg legyen tartva, ugyanis maga a szabadságelvonás, a szabadságvesztés is olyan pszichés hatással van a fogvatartottakra, hogy sokkal könnyebben továbbgyűrűzhet, ha valaki ellenszegül a rendnek, és agresszív magatartást tanúsít. Ezért szükséges ilyenkor a megfelelő lépéseket megtenni, és a jogalkotó már a büntetőjog eszközeivel is védi a büntetés-végrehajtási rendet, tehát ha valaki súlyosan veszélyeztető ellenszegülést hajt végre, akkor az bűncselekménynek minősül. Ha ennek keretében még erőszakos magatartást is tanúsít személy ellen, akkor ez egy minősített eset – mondta az ügyész-szóvivő.

Az egyik vádlott időközben meghalt

A vádlottak az előkészítő ülésen még hárman voltak, ám e héten hétfőn már csak kettejüket állították elő a BV munkatársai a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületébe.

A harmadrendű vádlott, Sz. Imre idén augusztus 30-án elhalálozott. A férfi nem a börtönben halt meg, letöltötte a szabadságvesztését, és szabadult.

A vádirat lényege szerint a három férfi egy zárkában tartózkodott, és 2018. január 6-án hangoskodni kezdtek. Ezt a BV-őr észlelte, és kérdőre vonta őket, hogy miért kiabáltak. A helyzet gyorsan fokozódott és zendülésbe torkollt.

Az elsőrendű vádlott Károlyi Norbert már vallomást tett a bíróságon.

Már 2014-től folyamatosan börtönben van, ahol összesen 20 évet töltött le eddig. Korábban lopásért, rongálásért és rablásért is elítélték, jelenlegi büntetéséből csak évek múlva szabadulhat.

Azt állítja, elege lett abból, hogy 2015–16 körül sárba tiporták a jogait: öngyilkos hajlama és hepatitise ellenére sem kezelték megfelelően.

A fogolyzendülésért bíróság elé állított egyik vádlott a Fővárosi Törvényszéken
Fotó: Riasztás/Hír TV

Károlyi a vélt sérelmeit sorolta a Riasztásban.

– Amiért elkezdtem harcolni a jogaimért, megvertek, megrugdostak. (…) A katonai ügyészségen feljelentést tettem bántalmazás miatt, amit elutasítottak, aztán a katonai ügyészségen ismét tettem feljelentést életveszélyt okozó életveszélyes fenyegetésért.

A zendülés napjára pedig így emlékezik: – Azon az ominózus napon – 2018. január 6-án – feljött a Halál becenevű őr, és azt mondta, mindenki takarodjon be a zárkájába 20 perc után. Nem várta meg az egy órát. A parancsnok úr utasítását ő felülbírálta. Mondtam neki, hogy mi az, hogy takarodjunk be, nem vagyunk mi kutyák. Emberek vagyunk, nekünk is vannak jogaink. Trágár szavakkal illetett, hogy mit képzelek én, ki vagyok én, na majd várjak, mindjárt jönnek vissza, a cellában meggyűlik a bajom. Ez az igazság.

A nyomozás azonban mást állapított meg. Az ügyész-szóvivő szerint a vádlottak az őrrel kezdtek kiabálni, valamint trágár kifejezéseket használni, ezért az őr segítséget hívott, lezárták az adott körletrészt, és megkezdték az intézkedést. – Én odahúztam az egyes ágyat az ajtó elé, takarítás címszóval. Odapakoltam az ágy elé mindent. Elhúztam a kettes ágyat, és akkor jöttek rácsellenőrzésre az őrök. Semmi kiabálás, semmi nem volt, feküdtem az ágyon nyugodtan – állítja Károlyi Norbert, aki szerint csak a poloskákat akarták kifüstölni a zárkából, ezért kerültek az ágyak az ajtó elé.

A körletfelügyelő így emlékezett a történtekre: – Kérdésemre, hogy miért csinálják, nem kaptam értelmes választ. Mondhatom, hogy vulgáris szavakkal válaszoltak a fogvatartottak. Ezt követően felhívtuk a figyelmüket, hogy a cselekményüket fejezzék be. Ennek nem tettek eleget. Akkor a két kollégámmal visszamentünk a földszintre, ahol megszámoltuk, hogy mennyien vagyunk, hány emberre van szükség, hogy kell összecsoportosítani az embereket. Elrendeltem egy teljes zárást az objektumban, ami azt jelenti, hogy minden zárkaajtót bezártunk, senki sehova nem mehetett. Összevontam az erőket.

A másodrendű vádlott alig emlékszik

A BV-őrök betörték a kémlelőablakot, és azon keresztül könnygázt alkalmaztak. Károlyi Norbert, elsőrendű vádlott: – A Lakatos Győző arcát telefújták azzal a nagy flakon gázspray-vel, köpni-nyelni nem tudott, levegőt sem kapott.

Lakatos Győző 44 éves, 19 éves kora óta gyakorlatilag folyamatosan börtönben van.

Eddig 28 évet ült, egyebek mellett emberölésért. Ha a fogolyzendülés vádja alól felmentik, 2028-ban szabadulna.

Azt állítja, a zendüléssé fajult takarításból eleinte semmit nem vett észre, mert két tucat nyugtatót vett be aznap reggel.

A 2018-as fogolyzendülés másik vádlottja a törvényszéken
Fotó: Riasztás/Hír TV

Ő így emlékezik: – Hát mondom, húzzátok el az ágyat. Mert akkor már fenyegetőztek az őrök. Öt-hat kommandós volt, meg a (…) szolgálat, vagy 8-10-en voltak lent... mondom, Norbert, húzzátok el, ne legyen problémánk. Elhúztuk az ajtót. Csak ennyit láttunk, pörög-pörög-pörög, kinyílott a zárka, pikk-pakk, gyorskötözővel lekötöztek, rám tették a bilincset, letérdepeltettek a folyosón. (…) Azt vettem észre, hogy innen is, onnan is kapom az ütést. Kitörték a hüvelykujjamat.

Akár nyolc évet is kaphatnak

A két erőszakos magatartást is tanúsító férfival szemben, akik az intézkedések után is agresszívek voltak, minősített eseti fogolyzendülés miatt emelt vádat az ügyészség, harmadik társukkal pedig alapeseti fogolyzendülés miatt. Utóbbi halála következtében megszüntették ellene az eljárást. Károlyi Norbertet és Lakatos Győzőt akár 8-8 év szabadságvesztésre ítélheti a bírónő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.