Alkalmatlan a Jobbik a nemzeti értékek védelmére

Érthetetlen, mire gondolt Gyurcsány Ferenc, amikor a Jobbik szivárványkoalícióban betöltött szerepét a nemzeti értékek védelmében jelölte meg – vélekedett a Magyar Nemzet megkeresésére Deák Dániel, aki szerint Jakab Péter pártja feladta identitását. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a valaha nemzeti radikális pártként indult formációnak egy DK-s politikus által vezetett közös ellenzéki lista lenne a legrosszabb forgatókönyv.

Vizvári Soma
2020. 12. 11. 6:30
SZÉL Bernadett; TORDAI Bence; VADAI Ágnes; ARATÓ Gergely; KEPLI Lajos; JAKAB Péter; HADHÁZY Ákos
A hatalomért egyszínűvé válhat a szivárványkoalíció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A botránypolitikus Jakab Péter vezette Jobbik feladta identitását és Gyurcsány Ferenc elvárásai szerint politizál, a nemzeti kérdésekben is szembefordult korábbi álláspontjával

– mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: érthetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc mire gondolt, amikor a Jobbikot a szivárványkoalícióban a magyarság értékeinek őrzésére jelölte ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc 14 pontban fogalmazta meg a baloldali összefogás teendőit. A DK elnöke vasárnap Facebook-bejegyzésében a szivárványkoalíció összes pártjának kijelölte az esetleges kormányzati szerepét. A volt kormányfő az eredetileg nemzeti radikális, a Gyurcsány-kormány ellenében pártként létrejött Jobbikkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ha jól csináljuk, akkor így, együtt egy élhető Magyarországot teremtünk! Közös Magyarországot a Jobbik állandó figyelmeztetésével, hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték, mindannyiunk ezerszer felemelő élménye.” Deák Dániel ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

– Azok a politikusok, akik a nemzeti oldal értékeit fontosnak tartották, már rég otthagyták a Jobbikot.

Megfigyelhető, hogy a baloldalon egyre jobban feloldódó Jobbik újabban fontosnak tartja, hogy a kommunikációjában jobboldali-konzervatív párt képét mutassa. Nemrég Brenner Koloman jobbikos képviselő parlamenti felszólalásában jelentette ki: pártja keresztényszociális alapokon álló néppárt, amely a demokratikus ellenzék egyetlen jobboldali, polgári-konzervatív pártja.

Deák Dániel ezzel kapcsolatban kifejtette: a Jobbikot már nem lehet konzervatívnak nevezni, mivel identitás nélküli párttá vált.

– Pár éve még például az EU-ból való kilépést támogatták, ma már azonban a tagállami szuverenitást csorbító Európai Ügyészség fontosságát hangsúlyozzák. Ugyancsak pár éve még kiálltak a hagyományos családmodell mellett, ma pedig éppen azért támadják a kormányt, mert ennek védelmét az alaptörvénybe foglalta – magyarázta az elemző, aki szerint a a sort a végtelenségig lehetne folytatni. – A Jobbik 180 fokos fordulatai azt eredményezték, hogy gyakorlatilag már nem lehet róluk megmondani, hogy micsodák, mit gondolnak valójában a társadalmi és politikai kérdésekről – értékelt Deák.

Az elemző arra is kitért: a DK a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján osztaná szét a listás helyeket, ami egyértelműen egy általuk dominált választási listát jelentene. Nem véletlen, hogy a Jobbikban eddig még nem mertek szavazni arról, hogy támogatja-e a párt a közös ellenzéki listát – húzta alá. Hozzátette:

a Jobbik mára teljesen kiszolgáltatottá vált Gyurcsány Ferencnek, akinek az a célja, hogy egy DK-s politikus által vezetett közös ellenzéki lista álljon szemben a kormánypártokéval.

Deák Dániel szerint ez lenne a lehető legrosszabb forgatókönyv a Jobbiknak is, hiszen a legelutasítottabb magyarországi politikus pártjával az élen a bizonytalan szavazókat nem lehet megszólítani, és még a jelenlegi ellenzéki szavazók jelentős része is lemorzsolódna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.