Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 13., vasárnap, Antal, Anett napja
HÍR TV - CIVIL KÖRA magyar kormány figyel a fiatalokra!
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/amerikai-folyami-hadihajokat-rendszeresit-a-magyar-honvedseg-9794429/

Amerikai hadihajókat rendszeresít a Magyar Honvédség

Három SOC-R gyornaszád érkezik ősszel a szolnoki különleges dandárhoz

A Honvédség még idén novemberben három darab amerikai SOC-R folyami gyorsnaszáddal erősödik – jelentette be Korom Ferenc vezérezredes,

a Magyar Honvédség parancsnoka tegnap, Szolnokon, a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat szakmai napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A tábornok elmondta, hogy a hajók az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kötelékébe kerülnek.

SOC-R gyorsnaszádok hajóznak ki az újpesti hadikikötőből a Black Swan 2021 gyakorlaton

Korom Ferenc vezérezredes hangsúlyozta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. A komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

 

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon – a magyarok mellett – az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – gyakorlatoztak a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

Ami a honvédséghez kerülő SOC-R hajókat illeti, már 2019-ben, a futó EDA-projektek adatbázisában szerepelt, hogy Magyarország számára SOC-R hajókat adnának át egy gyártói felújítást követően. Az amerikai Excess Defense Articles (EDA) programban a szövetséges és partner haderők kapnak katonai eszközöket csökkentett áron vagy katonai segély formájában.

A SOC-R hajók folyami járőrözésre, harcra kifejlesztett nagy sebességű vízíjárművek jelentős fedélzeti fegyverzettel. A légi úton is szállítható vízi járművek négyfős személyzet mellet nyolc kommandóst szállíthatnak. Igen jelentős tűzerőt képvisel a hajóosztály. Az amerikai hadseregben két darab nagy tűzgyorsaságú GAU-17 minigun forgógéppuska; egy darab ötven kaliberű nehézgéppuska; két 7,62 mm-es könnyű géppuska; valamint két darab negyven milliméteres Mk 19 automata gránátvető van a gyorshajók fedélzetén. A két, egyenként 440 lóerős motorral hajtott naszád negyvencsomós, közel 75 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

A halogatás átka

Karácsonyék tovább fokozzák a zűrzavart
Az sem szolgálja a közlekedést, hogy egyszerre zárják le a Lánchidat és a pesti alsó rakpartot.

Interjú

Király Gábor saját kezűleg vágta a papírfecnit a B középnek
A rekorder nem félti Marco Rossi válogatottját az Eb-től, és a Bayern München legendájával üzenget.
Lukaku a gólja után egy kamerán keresztül egyből Eriksennek üzent
A labdarúgó Európa-bajnokságon, a B csoport első fordulójában: Belgium–Oroszország 3-0.

Poszt-trauma

Ha ők csinálják, akkor oké
Nekik szabad hirdetési kampányra és konzultációra szórni a pénzt.

Poszt-trauma

Szabó Tímea lincshangulatot szít
A szélsőséges politikus Facebook-posztjában erőszakra buzdít lapunk vezetői ellen.

Poszt-trauma

Klímakatasztrófa érte Karácsonyt
„Szálljanak ki, és menjenek gyalog!”

Aktuális

Új kocsival indulhat a gyermekmentés Balatonlellén és környékén
Immáron 14. szezonjukat kezdték meg szombaton a gyermekmentők Balatonlellén. Egész nyáron a város és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Fricz Tamás blogja

Szóval nincs a pápával semmi baj?
Ferenc pápa ideológiai tevékenysége egyre inkább egy irányba mutat, s ahelyett, hogy egyesítene, inkább politikailag megosztja a híveket.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!