Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 15., kedd, Jolán, Vid napja
HÍR TV - KEMÉNYMAGHol van az iszonyú propaganda határa?
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/amerikai-folyami-hadihajokat-rendszeresit-a-magyar-honvedseg-9794429/

Amerikai hadihajókat rendszeresít a Magyar Honvédség

Három SOC-R gyornaszád érkezik ősszel a szolnoki különleges dandárhoz

A Honvédség még idén novemberben három darab amerikai SOC-R folyami gyorsnaszáddal erősödik – jelentette be Korom Ferenc vezérezredes,

a Magyar Honvédség parancsnoka tegnap, Szolnokon, a Black Swan 2021 többnemzeti különleges műveleti gyakorlat szakmai napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A tábornok elmondta, hogy a hajók az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kötelékébe kerülnek.

SOC-R gyorsnaszádok hajóznak ki az újpesti hadikikötőből a Black Swan 2021 gyakorlaton

Korom Ferenc vezérezredes hangsúlyozta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik fontos célja az volt, hogy teszteljék a Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) kezdeti műveleti képességét, emellett vizsgálták, hogy a törzs és a katonák milyen szinten képesek feladataikat végrehajtani. A komponens-parancsnokságnak 2024-re kell elérnie a teljes műveleti készenlétet, s ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani.

 

A gyakorlaton a magyar katonák mellett az R-SOCC partnerországai – azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia – szorosan együttműködtek a két szponzorországgal, a kiképzőket küldő Németországgal, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal. Utóbbi, a kiképzők mellett, végrehajtó állományt is átcsoportosított a kiképzési rendezvényre. A végrehajtásban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett más alakulatok is jelentős szerepet vállaltak, ebből adódóan a törzs és a parancsnokság is nemzetközi volt. Összességében több mint 800 katona, 14 forgó- és merevszárnyas repülőeszköz, számos egyéb haditechnikai eszköz, illetve az amerikai haditengerészet SOC-R hajói vettek részt a gyakorlaton. Magyarországon – a magyarok mellett – az amerikai haditengerészet különleges műveleti, valamint szárazföldi katonái, továbbá a szlovén különleges műveleti erők katonái hajtottak végre feladatokat. Nemcsak katonai területeken – például Újdörögdön, Várpalotán, Táborfalván, Ócsán és Tótvázsonyban – gyakorlatoztak a különleges műveleti csoportok, hanem Kecskemét, Sárospatak, Nyíregyháza és Kisvárda térségében is.

Ami a honvédséghez kerülő SOC-R hajókat illeti, már 2019-ben, a futó EDA-projektek adatbázisában szerepelt, hogy Magyarország számára SOC-R hajókat adnának át egy gyártói felújítást követően. Az amerikai Excess Defense Articles (EDA) programban a szövetséges és partner haderők kapnak katonai eszközöket csökkentett áron vagy katonai segély formájában.

A SOC-R hajók folyami járőrözésre, harcra kifejlesztett nagy sebességű vízíjárművek jelentős fedélzeti fegyverzettel. A légi úton is szállítható vízi járművek négyfős személyzet mellet nyolc kommandóst szállíthatnak. Igen jelentős tűzerőt képvisel a hajóosztály. Az amerikai hadseregben két darab nagy tűzgyorsaságú GAU-17 minigun forgógéppuska; egy darab ötven kaliberű nehézgéppuska; két 7,62 mm-es könnyű géppuska; valamint két darab negyven milliméteres Mk 19 automata gránátvető van a gyorshajók fedélzetén. A két, egyenként 440 lóerős motorral hajtott naszád negyvencsomós, közel 75 kilométeres óránkénti sebességre képes.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szurkolás

Amint megérkezett a csapat, egyből köszöntötte a szurkolókat
Nincs meglepetés, az előre eltervezett tizenegyet küldi pályára Marco Rossi a portugálok ellen.

Újraindul az ország

Jóváhagyta a parlament a 2022-es költségvetést
A képviselők 132 igen, 26 nem szavazattal hagyták jóvá a büdzséről szóló előterjesztést, a baloldal nemet mondott az újraindításra.
Nem ezért hívta vissza Joachim Löw Hummelst a német válogatottba
A franciák további két gólt is rúgtak, de Mbappé és Benzema találatát is érvénytelenítették les miatt.

Poszt-trauma

Bevetésen az igazi szivárványkoalíció
Összefújta a szemetet a globalizmus szele.

Poszt-trauma

Bűvös kocka a szemlőhegyi kukában
Klára asszony esete a jövő évi költségvetéssel.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert nagyon csúnyán nekiment Selmeczi Gabriellának
Megérkezett az utasítás.

Aktuális

Gulácsi is köszöntötte a rekorddöntő Ronaldót
Immár a portugálok aranylabdása az Európa-bajnokságok legeredményesebb góllövője 11 találattal.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!