Angela Merkel: A szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni

A német kancellár elmondta, hogy a piknikből a legnagyobb kelet-német menekültáradat lett, és egy világraszóló esemény. 

Forrás: origo.hu2019. 08. 19. 11:45
MERKEL, Angela
Sopron, 2019. augusztus 19. A német szövetségi kormány által közzétett képen Angela Merkel német kancellár felszólal a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a soproni evangélikus templomban 2019. augusztus 19-én. MTI/EPA/Német szövetségi kormány/Guido Bergmann Fotó: Guido Bergmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel arról beszélt, hogy a Páneurópai Piknik célja az volt, hogy megünnepeljék az európai békét. Azon a nyáron a magyar kempingekben rengeteg keletnémet állampolgár nyaralt. Hamar értesültek ők is a rendezvényről, és százával indultak el Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba. A német kancellár elmondta, hogy a piknikből a legnagyobb kelet-német menekültáradat lett, és egy világraszóló esemény.

Angela Merkelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta
Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Szimbólummá vált a Páneurópai Piknik

Merkel szerint mindenki emlékezett arra, hogyan tiporták el a szabadságot a szovjet érában 1989 előtt. Ám a magyar határőrök nem lőttek, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amivel a szolgálati szabályzat fölé helyezték az emberséget. Merkel elmondta, hogy később leomlott a berlini fal és Európa megosztottsága véget ért.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni. Mi németek mindig nagy hálával és köszönettel tartozunk a magyaroknak az akkori tettekért. Merkel köszönetet mondott a magyaroknak. A német kancellár elmondta, hálával tartoznak azoknak is, akik Lengyelországban, Csehszlovákiában és az NDK-ban küzdöttek a diktatúra ellen.

Sopron a példája annak, hogy mi mindent el tudunk érni, ha kiállunk az értékeink mellett – mondta Merkel. Sopron a szimbóluma a humánus Európának – tette hozzá. Egy nemzet jóléte mindig függ a teljes Európa jólététől, Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire a vitás kérdésekben tudunk kompromisszumot kötni – mondta a német kancellár.

Angela Merkel arról is beszélt, hogy világszerte továbbra is harcolni kell a menekülést és az üldözést okozó dolgok ellen. Ma Magyarország és Németország közösen alakítja a jövőt egy egységes Európában – tette hozzá. Menjünk tovább a szabadság és az egység útján, ebben nekem is erőt adhat, ha visszaemlékezünk a Páneurópai Piknikre – hangsúlyozta a német kormányfő. Ma sokat jelent számomra, hogy itt lehetek, azon a helyen, ahol 30 évvel ezelőtt világtörténelmet írtak – zárta beszédét Merkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.