Autóversenyző bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Baranyában

Forrás: MTI2019. 05. 23. 21:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség 69 ember ellen, akik autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, és ezzel mintegy 11 milliárd forintos kárt okoztak.

A vádhatóság csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a terheltek üzletszerűen elkövetett sikkasztás és költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és egyes esetekben a számvitel rendje megsértésének bűntette miatt felelhetnek a bíróság előtt.

Azt írták: a vádlottak 2012 előtt autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, amely egy számlázási láncolatot épített ki. A színlelt reklámszolgáltatásra épülő láncolat érdekeltté tette a gazdasági társaságokat abban, hogy a vádlottak autóversenyzését támogassák.

Mint ismertették, ehhez úgy szereztek támogató cégeket, hogy a támogatás mértékét lényegesen meghaladó mértékű előnyt biztosítottak az érintett társaságok vezetőinek és maguknak a cégeknek. A valótlan tartalmú számlák befogadásával a támogató cégek képviselői a társaságok vagyonának egy részét eltulajdonították, az áfa- és a társaságiadó-fizetési kötelezettségüket csökkentették.

A támogatást nyújtó, reklámoztató cégek vezetői a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó cégekkel kötött reklámszerződésekben rögzített összegeket általában havi rendszerességgel átutalták. Majd a versenyeztető cég számlájáról a bűnszervezet valamely tagja azt készpénzben felvette, és a részesedés levonása után visszajuttatta a reklámoztató társaságok részére.

A sikkasztással a vádlottak mintegy 9 milliárd forint kárt okoztak, a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány összege pedig meghaladja a 2 milliárd forintot – írták.

A reklámoztató társaságok közül több mint 20 cég önként megfizette az állami büdzsének okozott kár összegét, mintegy 800 millió forintot, így az ő esetükben az hiánytalanul megtérült – áll a közleményben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetői május 8-án sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy vádemelési javaslattal lezárták az ügyben a nyomozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.