Az állami területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés

Az állami – erdészeti, vízügyi, vasúti, önkormányzati – területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés a közfoglalkoztatási program részeként – közölte a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 07. 04. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyuricza Csaba hozzátette, a programban évente átlagosan ötvenezer ember végez parlagfű-mentesítési feladatokat, a magánterületeken azonban állampolgári kötelesség a növény irtása.

Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, és így nem kezdik el a védekezést, ezért az Agrárminisztérium július 1-7. között meghirdetett palagfűmentesítési hétének célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és megismertesse a lakossággal a növényt – mondta.

Kitért arra is, a parlagfű elleni védekezésben eltörölték a július 1-jei határidőt, és kiterjesztették az egész szezonra, mert a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt a parlagfű virágzási időszaka hektikusan változhat.

A szakemberek a földek ellenőrzését helikopterrel és földi felderítéssel évente több millió hektáros területen végzik – tette hozzá.

A parlagfű irtásának leghatékonyabb módja, ha gyökerestől kitépik a növényt, de a nagy földeken kémia védekezéssel, vagy kímélő mechanikai módszerekkel, például kaszálással is végezhető – ismertette

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.