Az ISIS Európába visszatoloncolt katonái „kiélesített kézigránátok”

Az Iszlám Állam (ISIS) európai katonái, akiket visszatoloncolnak szülőhazájukba, rendkívül nagy biztonsági kockázatot jelentenek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában vasárnap.

Forrás: MTI2019. 11. 24. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth József úgy fogalmazott, hogy ezek az emberek azok után, amin átmentek, szinte „kiélesített kézigránátként” viselkednek. A migráció pedig ezenfelül is sok biztonsági problémát vet fel: Svédországban a közép-afrikai és albán bandák háborúkat vívnak a terület felosztásáért – jegyezte meg a szakember.

Hozzátette: a földközi-tengeri útvonal egyre nehezebben járható, ezért egyre többen a Balkán felé indulnak és Magyarország Horvátország déli határainál jelennek meg. Ez versenyfutás az idővel, a migránsok igyekeznek bejutni Európába, mielőtt az ajtók záródnának.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint célszerű lenne kettéválasztani az emberi jogi aggodalmakat, elveket és a stratégiai érdekeket, például Törökországgal kapcsolatban. A világ legnagyobb demokráciája, az Egyesült Államok is évtizedek óta szövetségese Szaúd-Arábiának – mondta.

A szakember arra is figyelmeztetett: az etnikai, genetikai alapú megkülönböztetés rasszizmus, az viszont nem, ha civilizációs jellemzők alapján kezelnek embercsoportokat, hiszen vannak, akik más kontinensekről az erőszak kultúráját hozzák magukkal Európába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.