Az NVB elutasította a DK kifogását a kormányzati plakátokkal kapcsolatban

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Demokratikus Koalíciónak a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is ábrázoló kormányzati hirdetések miatt benyújtott kifogását hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Forrás: MTI2019. 03. 04. 17:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Csaba, a DK alelnöke csütörtökön jelentette be, hogy az NVB-hez fordulnak, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a BBC-nek adott interjúban – „bevallotta”, hogy a Jean-Calude Junckert, az Európai Bizottság elnökét ábrázoló plakátkampány valójában egy választási kampány. A DK alelnöke kifogásában kérte az NVB-t, állapítsa meg, hogy a kormány tiltott kampányt folytat.

Az NVB hétfői ülésén Rádi Péter, a testület elnöke azt javasolta, érdemi vizsgálat nélkül utasítsák el a kifogást, mert a bizottságnak nincs hatásköre a kérdésben. Azt mondta, a választási bizottságok a kampánytevékenységet kizárólag kampányidőszakban vizsgálhatják, amely a szavazás napját megelőző 50. naptól – ez az EP-választás esetében április 6. – a szavazás befejezéséig tart.

Hozzátette: mivel a kifogás a kampányidőszak előtti tevékenységet kifogásolja, a testületnek nincs hatásköre a megítélésére. Megjegyezte: a kampányidőszak előtti politikai tevékenység – ahogyan azt a Kúria korábbi döntéseiben már megerősítette – nem tartozik a választási eljárás szabályai szerint rögzített kampánytevékenységek közé.

A bizottság 9:4 arányban egyetértett azzal, hogy a testületnek nincs hatásköre a kérdésben, így érdemi vizsgálat nélkül elutasították a kifogást. A vitában Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja amellett érvelt, hogy maga a miniszter ismerte el a kampánytevékenységet.

Litresits András (MSZP) felvetette: mi értelme van annak, hogy a választási eljárási törvényben rögzítette a jogalkotó, hogy a szavazást megelőző 50. napon kezdődik a kampány, ha az NVB nem tud ennek érvényt szerezni.

Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizottság nem tudja orvosolni a választási eljárási törvény kampánykezdetre vonatkozó „tévedését”.

Fazekas Tamás (Párbeszéd) szerint sincs lehetősége a testületnek a kifogás érdemi vizsgálatára.

Az NVB határozata nem jogerős, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene a Kúriánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.