Az ügyészségnél kezdeményezik a Háttér Társaság feloszlatását

A kezdeményezők hangsúlyozták: a melegjogi szervezet nyilvános tevékenységet és provokációt folytat az alkotmányos rend ellen.

Forrás: njsz.hu2021. 01. 27. 18:14
Revellers participate in the annual gay pride parade in Amsterdam
Ha valaki nem veszi át a szélsőséges gender-ideológiát, azt azonnal megbélyegzik Fotó: Piroschka Van De Wouw Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Háttér Társaság mielőbbi feloszlatását kezdeményezte a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Az ügy előzménye, hogy a Háttér Társaság feljelentést tett a HVIM 2019 októberében megrendezett, 1956-os témájú megemlékezése miatt. Az esemény plakátján ugyanis a szivárványos zászló elégetésének szándéka is szerepelt. Az ügy gyanúsítottja Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társvezetője lett, akivel szemben közösség tagjai elleni erőszak a gyanú. Bár a rendőrség kétszer is lezárta az ügyet, az ügyészség ragaszkodott a nyomozás lefolytatásához, valamint a gyanúsított tanúként történő kihallgatásához is.

Barcsa-Turner Gábor a kihallgatáson leszögezte:

a hirdetés közzététele nem egy közösség tagjai ellen irányuló felhívás, hanem kimondottan az LMBTQ-ideológiával szembeni véleménynyilvánítás volt,

amely alkotmányos alapértékekkel szembemenő nézeteket a külföldi anyagi és erkölcsi támogatással működő Háttér Társaság is képviseli. A HVIM társvezetője szerint a melegjogi szervezet tevékenysége társadalomromboló, a törvénytelenség talaján áll, ezért a hatóságoknak ahelyett, hogy az ő instrukcióikat veszik figyelembe, fel kellene inkább oszlatni.

Fotó: szentkoronaradio.com

Gaudi-Nagy Tamás védőügyvéd a gyanúsítás elleni panasz indoklásaként ismertette: a megemlékezés szerinti programok a nemzet elleni önkény szimbolikus elítélését jelenítik meg. A feljelentés tárgyát képező plakát megjelentetése kapcsán pedig szó sincs közösségellenességről, sőt az Alaptörvény R. cikk (4. bekezdésének) megfelelően a plakát nemzetvédő, értékvédő és közösségvédő jellegűnek minősíthető. Emellett,

ha nem egy állam vagy bejegyzett szervezet zászlójáról van szó, akkor annak tényleges elégetése sem valósít meg bűncselekményt, hanem beletartozik a véleménynyilvánítás szabadságába

– magyarázta.

Hangsúlyozták: mivel a Háttér Társaság nyilvános tevékenységet és provokációt folytat az alkotmányos és törvényes rend ellen, az ügyészségnél kezdeményezik a feljelentő szervezet törvényességi ellenőrzését, végső soron pedig a feloszlatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.