Bajban a megrögzött gyalogos közlekedési szabálysértők

Rossz hír a szabályokkal nem sokat törődő gyalogosoknak, hogy immár nemcsak az autósoknak, motorosoknak kell számolniuk azzal, hogy kézzelfogható (és visszajátszható) bizonyíték (videófelvétel) készül a szabályszegésükről, hanem nekik is.

2021. 04. 23. 9:15
null
Gyakori, hogy a zebrán átkelő gyalogost veszélyezteti a szabálysértő autós, ám a gyalogosok sem mindig szabálykövetők. Őket leplezik majd le a testkamerás, civil ruhás gyalogos rendőrök. Forrás: Közlekedésbiztonság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bajban a megrögzött szabálysértők! Rossz hír a szabályokkal nem sokat törődő gyalogosoknak, hogy immár nemcsak az autósoknak, motorosoknak kell számolniuk azzal, hogy kézzelfogható (és visszajátszható) bizonyíték (videófelvétel) készül a szabályszegésükről, hanem nekik is. A tervek szerint májustól ők is találkozhatnak majd járókelőnek látszó, gyalogos pofátlan(tan)ító rendőrökkel” – olvasható a Közlekedésbiztonság című szakmai portálon.

Fotó: Közlekedésbiztonság

A szakportálnak nyilatkozó Berzai Zsolt alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztály baleset-megelőzési osztályának a vezetője, az ORFK országos baleset-megelőzési bizottságának (OBB) a főtitkára elmondta: a cél ugyanaz, mint az autósok esetében volt. Senki ne azért tartsa be a közlekedési szabályokat, mert akkor éppen ott áll egy rendőr, és pont őt figyeli.

„Májustól a gyalogosok is egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy nem éppen egy testkamerával felszerelt rendőr áll mögöttük, amikor mobiljukba merülve átsétálnak a piroson, mert megérkezett a villamos, és amúgy is mesze volt még az az autó” – írja a szakíró.

Túl sok a halálos és a súlyos sérülésekkel járó gyalogosbaleset, és sajnos sok esetben a gyalogos hibájából következik be a tragédia. A már tavaly beharangozott zebraakcióval és a testkamerás civilnek öltözött gyalogrendőrökkel a rendőrség a gyalogosokat a mostaninál szabálykövetőbb magatartásra próbálja ösztönözni, de ha az ösztönzés nem elég, kényszeríteni.

A piroson áthaladást amúgy ötvenezer forint közigazgatási bírsággal rendeli büntetni a hatályos jogszabály, ha autóval, motorral vagy kerékpárral halad át valaki a piroson. Ha gyalogosan követi el valaki a piros jelzésen áthaladást, akkor szabálysértés miatt ötezertől százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Gyakori, hogy a zebrán átkelő gyalogost veszélyezteti a szabálysértő autós, ám a gyalogosok sem mindig szabálykövetők. Őket leplezik majd le a testkamerás, civil ruhás gyalogos rendőrök
Fotó: Közlekedésbiztonság

A főtiszt egy készülődő együttműködésről is beszélt; ez rossz hír a notórius szabálytalankodó autósoknak. Ugyanis együttműködési megállapodás megkötését tervezi a rendőrség és a Budapesti Autósok Közössége, így a jövőben gyorsabban eljuthatnak majd az „amatőr pofátlan(tan)ítók” videói a rendőrséghez, ezáltal pedig jelentősen megnőhet a valószínűsége annak, hogy lesznek jogkövetkezményei az országúti ámokfutásoknak, a piroson áthajtásnak és minden más közúti garázdaságnak, szabálytalanságnak és pofátlanságnak.

A pofátlan(tan)ítás – amikor civil autókból videózzák a KRESZ megszegőit, és a mobil kék lámpát kitéve azonnal félreállítják és elszámoltatják a szabálytalankodót – és a pofátlantanító rendőrségi akciókról készült YouTube-videók nem várt népszerűséget hoztak a rendőrségnek, a baleset-megelőzésnek. A Közlekedésbiztonság szerint egyes epizódok nézettsége meghaladta a félmilliót, ezeket a videókat szereti a közönség, és lájkolja a rendőröket.

http://kozlekedesbiztonsag.kti.hu/a-youtube-sztarja-a-fodraszhoz-sieto-a-zarovonalon-athajtva-es-a-szembe-jovok-savjaban-elozve-kanyarodo-nissanos/

Berzai Zsolt szerint ezeknek a videóknak is szerepük volt abban, hogy ma már az autósoknak és a motorosoknak számolniuk kell azzal, hogy a következő összeállításba ők is bekerülhetnek, ha szabálytalanul vezetnek. A pofátlan(tan)ító YouTube-videók új mozgalmat indítottak útnak, aminek az aktivistáiról Berzai alezredes csak mint amatőr pofátlan(tan)ítókról beszél. Ők azok, akiket egyfelől feldühítenek az utakon sajnos még mindig nagy számban közlekedő pofátlanok, másfelől a rendőrségi videók sikerén felbátorodva elhatározták, leleplezik az útjukba kerülő országúti garázdákat, és ők is közzéteszik a róluk készített felvételeket.

A legdurvább pofátlanságokról készült felvételek mostanában a Budapesti Autósok Közössége Facebook-oldalán landolnak, nem kis nézettséget generálva az oldal gazdájának. A nyilvánosságra hozott képsorokon közzététel előtt kitakarják a rendszámokat, ami adatvédelmi szempontból helyes, de igencsak megnehezíti a rendőrség munkáját.

– Arra készülünk, hogy együttműködési megállapodást kötünk a Budapesti Autósok Közösségével, akik vállalják, hogy soron kívül átküldik nekünk azokat a felvételeket, amelyek készítői a nevüket is vállalva megadták: mikor és pontosan hol készült a felvétel. Természetesen a rendőrségnek megküldendő képeken nem lesz a rendszám kitakarva, így gyorsan azonosítani tudjuk majd az érintett járművek üzembentartóit – fejtette ki a Közlekedésbiztonság című szakportálnak az OBB főtitkára.

Más előnyei is származhatnak azonban a rendőrségnek az együttműködésből. Berzai Zsolt elmondta, hogy rengeteg időt nyerhetnek azzal, ha nem a rendőrségnek kell hivatalos „megkeresést” küldeni a portál üzemeltetőinek minden egyes felvétel után.

A Budapesti Autósok Közössége egyfajta előszűrést végez majd. Az időfaktornak ott van még jelentősége, hogy a rendőrségnek így lesz ideje beszerezni a környék biztonsági és térfigyelő kameráinak a felvételeit, már ha vannak. Eddig gyakran megtörtént, hogy mire a rendőrség azonosította a helyszínt, már késő volt. A környék térfigyelő kameráinak a felvételeit addigra törölték.

Berzai Zsolt elmondta, a rendőrség azt reméli az együttműködéstől, hogy ezáltal majd még több olyan szabálytalanságról jut felvételhez a rendőrség már röviddel a szabályszegés után, amelyekben azonnal meg tudja indítani az eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.