Beke és Szőcs a mai napig nem tudja, miért ítélték el őket

Idősebb Lomnici Zoltán példátlannak tartja, hogy a vádak ellen nem védekezhettek a székely foglyok.

2021. 07. 27. 10:00
LOMNICI Zoltn
TGM korábban idősebb Lomnici Zoltánt (képükön) is felháborította durva támadásával Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elképesztőnek tartom több mint negyven év bírósági szolgálattal a hátam mögött, hogy a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán nem ismerhették meg a vádiratnak azt a részét, amely alapján fejenként öt év börtönbüntetésre ítélték őket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Emlékezetes, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség állította bíróság elé, mert a lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén, Kézdivásárhely főterén.

Bekét és Szőcsöt az eljárás során, 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Idősebb Lomnici Zoltánék nem hagyták magára a két politikai foglyot
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az ítélet akkor rendkívüli módon megdöbbentette az erdélyi magyar közvéleményt, mert a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökével szemben az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta a vádirat nagyobbik részét, és csak tizenegy, illetve tíz hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek. A politikai foglyokat végül négy év után, egy hete helyezték feltételesen szabadlábra, de azt még mindig nem tudják, mi alapján ítélték őket el.

– Miként érvényesülhet a védelemhez való jog, ha azt a tényt, amelyre alapozták a rendkívül súlyos ítéletet, nem tudhatták meg? – tette fel a kérdést idősebb Lomnici Zoltán.

– Mindezek ellenére nem kértek kegyelmet, hiszen ártatlanok voltak, de a Fejér László Ödön székelyföldi szenátorral együtt beadott kegyelmi kérelmünkről előzetesen egyeztettünk velük. A politikai foglyok sajtótájékoztatón köszönték meg a támogatást, beleértve a Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel kifejtett tevékenységünket is – fogalmazott a volt főbíró, aki ezzel azt a sajtóban megjelent téves hírt cáfolta: amely szerint Beke és Szőcs maguk kértek kegyelmet. Ők sajtótájékoztatón mutattak rá, hogy ha ezt megtették volna és bocsánatot kérnek, akkor elismerték volna, hogy törvényt sértettek. Ezt azonban azóta is visszautasítják, állítják, hogy törvénytisztelő állampolgárként éltek, és élnek a továbbiakban is. Beke István és Szőcs Zoltán is megerősítette a sajtótájékoztatón, hogy nem tudják, milyen tények alapján ítélték el őket, és egyúttal nem tudják, ki az a védett tanú, aki a vádiratban megjelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.