Belső tisztogatást takar a BGYH tömeges létszámcsökkentése

Tömeges leépítésbe kezdett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., s bár a főváros balliberális vezetése által kinevezett cégvezetés a pandémia miatt visszaesett forgalommal indokolta, hogy közel száz munkatársat küldenek el, több egykori dolgozó arról számolt be lapunknak, hogy ideológiai alapú tisztogatás zajlik, a takarítói szintig bezárólag. Ezt támasztja alá, hogy a vállalat nemrégiben több, jelenleg is aktív álláshirdetést adott fel.

2020. 09. 28. 6:14
null
Budapest, 2020. március 5. A budapesti Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda 2020. március 4-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek (BGYH) a Karácsony Gergely-féle fővárosi vezetés év elején kinevezett vezérigazgatója lapunknak egy korábbi interjúban tagadta, hogy tömeges leépítésre készülne a vállalat, ezt most saját maga ismerte el. A Hvg.hu a napokban számolt be arról, hogy kilencven embert küldenek el a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő fürdővállalattól, a koronavírus-járvány miatt drasztikusan visszaesett forgalomra hivatkozva. Szűts, illetve a baloldali városvezetés – akit Kiss Ambrus, Karácsony Gergely főpolgármester helyettese képviselt a háttérbeszélgetésen – előremenekülhetett a közléssel, hiszen a Magyar Nemzet már nyár elején beszámolt az akkor már bújtatott formában zajló nagyarányú leépítésről, hiszen volt, hogy egy nap alatt nyolc embert küldtek el, s havi szinten is közel harminc dolgozót rúgtak ki, arra azért ügyelve, hogy hivatalosan ne csoportos létszámleépítésnek számítsanak az elbocsátások. Bár Kiss azt hangoztatta, hogy a leépítésnél szociális szempontokat is figyelembe vesznek, odafigyelnek a családokra és a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre, a lapunk által megkérdezett dolgozók beszámolójából inkább az olvasható ki, hogy – korábbi értesüléseinkkel összhangban – gyakorlatilag tisztogatás zajlik, a Karácsonyékhoz lojális vállalatvezetés a saját kádereivel töltené fel még a kékgalléros pozíciókat is.

Az elbocsátottak egyhangúan állították, hogy még a takarítói szintig is számít a dolgozók politikai orientációja, amit belső besúgórendszer működtetésével mérnek fel. Úgy tudjuk, több dolgozó elbocsátásánál a szakmaiság értékelése helyett mindössze az alapján döntöttek, hogy az adott felettes megbízható kádernek gondolta-e a munkatársat.

A Portfólió.hu azt is idézte Szűts Ildikótól, hogy az elbocsátottaknak a városvezetéssel együttműködve segítenek új munkahelyet találni, ám ezt több elküldött dolgozó is cáfolta. Sőt állításaik szerint jellemzően az utolsó pillanatokig titkolózott a cégvezetés a kirúgásokról, és csak egy nappal a felmondás előtt közölték velük, hogy menniük kell. Volt, akit a szabadnapjáról hívtak be, hogy a három vezetőből és egy HR-esből álló munkaügyi „kivégzőosztag” előtt aláírja az elbocsátásáról szóló visszadátumozott dokumentumokat. Bár Szűtsék arról beszéltek, hogy az érintettek novemberben kapják meg a kilépési papírjaikat, a dolgozókat jellemzően felmentették harminc napra a munkavégzés alól, s ez alatt csak távolléti díjat kapnak, ami jóval kevesebb, mint a fizetésük volt.

Több dolgozót azért is ért hideg zuhanyként az elbocsátás híre, mert a nyarat végighajtatta velük a cégvezetés – azt hangoztatva, hogy szükség van a munkájukra, és a jövőben is számolnak velük –, s nemegyszer úgy kellett napi 11 órát dolgozniuk, hogy a munkaközi szünetet sem tudták kivenni.

Van, aki arról számolt be, hogy még a gyógyszereit sem tudta bevenni. A dolgozói gárda tudatos lecserélését támasztja alá, hogy több jelenlegi és korábbi dolgozó beszámolója szerint – mialatt ők a pandémia miatti kényszerpihenőt otthon töltötték a nyár elején – a Lukács-fürdőt már egy teljesen új brigáddal nyitották meg.

Amellett sem lehet elmenni, hogy míg a múlt héten volt olyan nap, amikor 28 embert rúgtak ki a BGYH-tól – hét dolgozót a Gellért-, 15-öt a Széchenyi-fürdőből –, addig jelenleg új munkatársakat is toboroz a vállalat. Sőt képernyőfotó tanúskodik róla, hogy a minap még új munkatársak felvételét előkészítő HR-es álláshirdetést is feladtak. A Szűts Ildikó-féle vezetést szintén erősen jellemzi, hogy tavasszal mindenféle engedély nélkül bontottak el védett műemlékkabinokat a Széchenyi-fürdőben, s amellett, hogy a vezérigazgató arról sem tudott, hogy örökségvédelem alatt álló műtárgyakról van szó, megépítésük idejét illetően mintegy hetven évet tévedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.