Bevezették a nagyszülői gyedet

Az Országgyűlés tegnap a kormány családvédelmi akciótervének részeként lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra. Sok szülő örülhet majd, ha a nagyszülőkre hagyhatja a gyermekeket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin.

Csekő Imre
2019. 12. 11. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azokat a családokat szólítjuk meg a nagyszülői gyeddel, ahol a szülők két év alatti gyermekük mellett dolgoznak, viszont van olyan aktív nagyszülő a családban, aki még nem nyugdíjas, de örömmel tudja vállalni, hogy vigyáz az unokájára – mondta a Magyar Nemzetnek a család- és ifjúságügyi államtitkár, aki szerint az ilyen családoknak új lehetőséget kínál az intézkedés, hiszen jövőre már nagyszülő is otthon maradhat a picivel és nem kell bölcsődébe adni a gyereket, amíg a szülők dolgoznak. Novák Katalin (képünkön) hozzátette: a döntés garanciát teremt arra, hogy a nagyszülői gyedet igénybe vevők munkahelyi védelemben részesüljenek. Ez azt jelenti, hogy a gyermekgondozási díj folyósítása alatt fizetés nélküli szabadság jár nekik és felmondási védelem illeti meg őket.

A tegnap megszavazott konstrukció szerint a szülők akkor tudják átadni a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőknek, ha nekik is van ilyen, keresőtevékenységet végeznek, és legalább 365 napon át biztosítottak voltak az unoka születését megelőző két évben. További feltétel, hogy a gyermeknek a szülőkkel kell élnie, és a gyedet igénybe vevő nagyszülőnek csak otthoni munkavégzés engedélyezett. – Ez az intézkedés arról szól, hogy a nagyszülő valóban intenzíven az unokájával foglalkozhasson odahaza – fejtette ki lapunknak az államtitkár.

Fotó: Havran Zoltán

A jogszabályban azt is rögzítették, hogy a nagyszülők több unoka esetén annyiszor kaphatják meg a gyermekgondozási díjat, ahány gyermeket egy időben nevelnek. A gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka. Ez 2020-ban 225 288 forint lesz, tehát két gyermek esetén a juttatás akár a 450 ezer forintot is meghaladhatja – tette hozzá Novák Katalin.

A képviselők 189 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el a szabályozást, amit Novák Katalin örömmel vett tudomásul. – Ez egy olyan kérdés, ami mögött biztosan megvan a nemzeti konszenzus. A magyar emberek üdvözlik a családtámogatásokat, és össztársadalmi egyetértés van abban, hogy fontos befektetni a családok jövőjébe. Az Országgyűlésben sajnos nem mindig van meg a konszenzus, és ezért örülök, hogy most egyetértés alakult ki – mondta az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.