Borbély Lénárd: Karácsony Gergely kicsinyes bosszút áll Csepelen

Karácsonyi ajándék a csepelieknek. Köszönjük, Főpolgármester úr! – írta közösségi oldalán Borbély Lénárd, Csepel polgármestere. A kerület vezetője kiemelte: kisgyermekes családok helyett hajléktalanokat juttat lakáshoz a főpolgármester.

2020. 12. 21. 13:12
BORBLY Lnrd
Budapest, 2019. november 29. Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármester mond beszédet a Csepeli Jégpark megnyitó ünnepségén 2019. november 29-én. Az idei év újdonsága, hogy a 25x30 méteres nagy pálya, a 10x20 méteres kis pálya és az õket összekötõ 150 méter hosszú és 2,5 méter széles jégfolyosó mellett egy 10x15 méteres tanulópályát is létesítettek. A pálya minden nap 8 órától 21 óráig tart nyitva, kivéve karácsony napján, akkor 14 óráig üzemel. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 132, többnyire kisgyermekes csepeli család jelentkezett azokra a fővárosi lakásokra, amelyek a kerületünkben, a II. Rákóczi Ferenc út 97–105. szám alatti társasházban vannak. Helyettük – velünk szintén nem egyeztetve – Karácsony Gergely úgy döntött, hogy hajléktalanokat költöztet oda – írta a Facebook-oldalán Csepel polgármestere. Borbély Lénárd hozzátette: mindeközben a hajléktalanszállókon vannak üres férőhelyek.

„Szerintem ezt (sem) így kellett volna intézni. Karácsony Gergely egyszerűen kicsinyes bosszút áll Csepelen, holott azt ígérte, hogy minden budapesti főpolgármestere lesz” – szögezte le Borbély Lénárd.

A Csepel.info hely lap szerint öt lakás bérbeadásáról döntött 2020. december 15-én Karácsony Gergely főpolgármester. Ezekből kettő a balliberális vezetésű XI. kerületben, valamint a XIV. kerületben van. Oda nem hajléktalanokat költöztet. Három lakás viszont a kormánypárti Csepelen van: mindhármat hajléktalanok kapták meg. Nem szociális lakásokról van szó. Korábban olyan tanárok, egészségügyi dolgozók, köztisztviselők kaphatták meg ezeket a lakásokat, akiknek a munkája fontos volt a fővárosnak, de nem tudtak lakást venni vagy bérelni. Most 132 ilyen család kérelmét utasították el a „szent cél”, a hajléktalanok beköltöztetése érdekében.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról,

Borbély keresztülhúzta a főpolgármester számításait, hogy fővárosi fenntartású hajléktalanszállót hozhasson létre a kerületben. A városvezető változtatási tilalmat rendelt el a Táncsics Mihály utcai épületre, és összegyűjtött ötezer tiltakozó aláírást.

Csepelen már léteznek hajléktalanszállók, azokat a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet felügyeli, azaz balliberális kezek nem érinthetik. Ezen kívánna változtatni Karácsony Gergely és kabinetje. Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli listás képviselője is azt szorgalmazta, Csepel fogadja be a VIII. kerületi hajléktalanokat, ezért azt javasolta a polgármesternek, hogy egyeztessen a fővárossal, és javasoljon más ingatlant, amely megfelelőbb helyen van.

Karácsony terve nem járt sikerrel, ezért a főpolgármester kitalálta, hogy a városházán alakít ki hajléktalanszállót az V. kerület szívében. Két hete a Magyar Nemzet megírta: hiába a műemlékvédelmi épület, a Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a Fővárosi Kormányhivatalt a Városháza Gerlóczy utcai szárnyába tervezett krízisszálló megnyitását tiltó határozata miatt. A krízisszálló létesítéséhez szükséges munkálatok már majdnem teljesen elkészültek, amikor a Fővárosi Kormányhivatal műemlékvédelmi okokra hivatkozva megtiltotta, hogy az épületben hajléktalanszállót alakítsanak ki. Ezt a kormányhivatali döntést támadta meg a bíróságon a fővárosi önkormányzat, mert nem látta megalapozottnak és valós indoknak a műemlékvédelemre hivatkozó tiltó határozatot.

Belváros–Lipótváros önkormányzata lapunknak elmondta: úgy látják, hogy a Fővárosi Törvényszék határozata értelmében érdemi döntés nem született.

– Belváros önkormányzata továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely önhatalmúlag, a belvárosiak véleményének megkérdezése nélkül kíván hajléktalanszállót létesíteni a városházában. Ráadásul az itt élők egyszer májusban már közel ötezer aláírással kinyilvánították véleményüket a megkérdezésük nélkül történő hajléktalanszálló létesítésével kapcsolatban, melyre a részvételiséget hangsúlyozó főpolgármestertől azóta sem érkezett válasz – reagált a hírre lapunk megkeresésére a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzat.

A Magyar Nemzet rámutatott:

a csepeli Táncsics Mihály utcai épület nem véletlenül került Karácsonyék látóterébe.

Az épület egy olyan önkormányzati körzethez tartozik, ahol kis különbséggel tudott nyerni a Fidesz tavaly októberben. Márpedig Csepelen egyetlen önkormányzati körzeten múlt a kormánypárti többség. Pár tucat új szavazó megjelenése tavaly elég lett volna ahhoz, hogy megforduljon Csepel sorsa. Mint sejthető, az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület menedékéről érkező hajléktalanok többségében a baloldali jelöltet támogatták volna, így a körzet megnyerésével

teljes Csepel vihető lett volna, illetve vihető lehet a 2022-es országgyűlési választáson.

A fővárosi menhelyek Tarlós István korábbi főpolgármester regnálása alatt politikailag független szakmai ellátóként működtek. A legnagyobb éjjeli szállások, mint a ferencvárosi Aszódi úti, a kőbányai Bánya utcai vagy a Kőbányai úti lakók most egy új hajléktalan-politika játékszerévé válhatnak. Ezzel kezdetét veheti a nagy liberális sakkjátszma a kerületi hajléktalanszállók között, ahol az előzetes becslések szerint a hiányzó baloldali szavazatok könnyedén pótolhatók a hajléktalanok áthelyezésével, amennyiben az általuk kívánt szállókat létrehozzák a kormánypárti kerületekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.