Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hajléktalanok voksaira hajtanak a baloldali politikusok

Gyors és rettenetes katasztrófát akadályozott meg tavaly a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció azzal, hogy nem engedte idősotthonokba költöztetni a fedél nélkül élőket. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a hajléktalanok mozgatásának terve mögött a politikai haszonszerzés szándéka húzódik meg.

2020. 05. 09. 6:55
Iványi Gábor
A volt SZDSZ-es Iványi Gábor az egyik végrehajtó Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült a budapesti idősek otthonában élő embereket megmenteni attól, hogy Karácsony Gergely javaslatára a téli időszakban hajléktalanokat költöztessenek melléjük. Az idősek ellátása és a hajléktalanellátás nem összekapcsolható, ezért a Fidesz–KDNP fővárosi képviselői nem támogatták az indítványt – nyilatkozta korábban Csepel polgármestere. Borbély Lénárd most egy friss Facebook-bejegyzésében elmondta: nem sokkal az önkormányzati választások után, 2019 novemberében a Fővárosi Közgyűlés előterjesztései között egy olyat találtak, ami megnyitotta volna a fővárosi idősotthonokat a hajléktalanoknak. Karácsony Gergely javaslata az volt, hogy a hajléktalanokat és az időseket ugyanazon épületekben lássák el a főváros teljes területén.

– Most, fél évvel a történtek után nem kell magyaráznom, milyen őrült terv volt. Ha akkor a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció nem tiltakozik és nem akadályozza meg ennek a megvalósulását, az idősotthonokban lehetetlen lett volna megakadályozni a gyors katasztrófát. Ha akkor elfogadják Karácsony javaslatát, egyetlen otthon sem menekült volna meg a tömeges megbetegedéstől, a halálos áldozatok száma pedig a jelenlegi többszöröse lenne – magyarázta Csepel polgármestere.

Mint ismeretes, Borbély keresztülhúzta a főpolgármester számításait, hogy fővárosi fenntartású hajléktalanszállót hozhasson létre a kerületben. A városvezető változtatási tilalmat rendelt el a Táncsics Mihály utcai épületre, és összegyűjtött ötezer tiltakozó aláírást. Csepelen már léteznek hajléktalanszállók, azokat a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet felügyeli, azaz balliberális kezek nem érinthetik. Ezen kívánna változtatni Karácsony Gergely és kabinetje. Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli listás képviselője is azt szorgalmazta, Csepel fogadja be a VIII. kerületi hajléktalanokat, ezért azt javasolta a polgármesternek, hogy egyeztessen a fővárossal, és javasoljon más ingatlant, amely megfelelőbb helyen van.

– Akár lehet olyan önök által említett csepeli hajléktalanszálló is, amely bővíthető vagy üres kapacitásokkal rendelkezik – írta Dukán Csepel polgármesterének.

A volt SZDSZ-es Iványi Gábor az egyik végrehajtó
Fotó: MTI/Komka Péter

A Csepel.info értesülései szerint a Táncsics Mihály utcai épület nem véletlenül került Karácsonyék látóterébe. Az épület egy olyan önkormányzati körzethez tartozik, ahol kis különbséggel tudott nyerni a Fidesz tavaly októberben. Márpedig Csepelen egyetlen önkormányzati körzeten múlt a kormánypárti többség. Pár tucat új szavazó megjelenése tavaly elég lett volna ahhoz, hogy eldőljön egész Csepel sorsa. Mint sejthető, a józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesület menedékéről érkező hajléktalanok többségében a baloldali jelöltet támogatták volna, így a körzet megnyerésével teljes Csepel vihető lett volna, illetve vihető lesz két év múlva.

A fővárosi menhelyek Tarlós István korábbi főpolgármester regnálása alatt politikailag független szakmai ellátóként működtek. A legnagyobb éjjeli szállások, mint a ferencvárosi Aszódi úti, a kőbányai Bánya utcai vagy a Kőbányai úti lakók most egy új hajléktalan-politika játékszerévé válhatnak. Ezzel kezdetét veheti a nagy liberális sakkjátszma a kerületi hajléktalanszállók között, ahol az előzetes becslések szerint hiányzó baloldali szavazatok könnyedén pótolhatók a hajléktalanok áthelyezésével, amennyiben az általuk kívánt szállókat létrehozzák a kormánypárti kerületekben.

A Magyar Nemzet úgy tudja: az ellátók összefogására a volt SZDSZ-es országgyűlési képviselőt, Iványi Gábort, az Oltalom Karitatív Egyesület alapítóját szemelte ki a főpolgármester, ezzel pedig elkezdődhet a hajléktalanok szétosztása a fővárosban a koronavírus-járványra hivatkozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.